"Pluta" u okeanu
29

Dogen City je koncept života u gradu na vodi

D. B.
Kako nivo mora nastavlja rasti, budućnost urbanog života mogla bi značiti da će mnogi od nas morati razmisliti i životu na moru u jednom trenutku u narednih 30 godina. Japanski startup N-ARK je možda osmislio koncept koji bi mogao pomoći.

Riječ je o konceptu pod nazivom Dogen City, koji predstavlja samoodrživi grad koji pluta u okeanu, a koji nudi unikatno rješenje za izazove prenaseljenih radova i klimatskih promjena. Grad je dizajniran tako da funkcioniše kao "pametni zdravstveni plutajući grad" u mirnodopskim uvjetima, kao i samostalan grad u slučaju prirodne katestrofe.

S prečnikom od 1,58 km i opsegom od 4 km, to je više mali grad nego metropola, ali njegova modularna priroda znači da bi se mogao prilično brzo proširiti.

N-ARK tvrdi da će mirnodopski fokus biti na zdravstvu, grad je dizajniran da primi oko 10.000 stanovnika, no njegova dnevna populacija bi se mogla povećati na 30.000. Stanovnici bi svakodnevno mogli koristiti telemedicinu upravljanjem i analizom podataka o životnom području s prstenastih uređaja, analizirati krv, genom i gradski OS.

Kombinacijom medicinskih i genomskih podataka je moguće preciznije procijeniti zdravstveni status i primiti vrhunsku medicinsku njegu poput otkrivanja lijekova i daljinskih robotskih operacija.

Dogen City uključuje objekte za urbanu poljoprivredu omogućavajući stanovnicima da uzgajaju vlastitu hranu i smanjuju ovisnost o vanjskim resursima. Dizajn podrazumijeva pogone za proizvodnju hrane, škole, bolnice, laboratorije za istraživanje i razvoj, stadione, vertikalne vrtove i parkove. Plutajući grad je dizajniran da stvara vlastitu energiju kroz kombinaciju obnovljivih izvora, uključujući solarne panele i vjetroturbine. Dio njega su napredni sistemi upravljanja vodom koji pročišćavaju i recikliraju otpadnu vodu osiguravajući održivo snabdijevanje.

Što se tiče transporta, Dogen City ima mrežu električnih vozila i autonomnih dronova, čime se minimiziraju gužve i emisija ugljika. Izgled grada karakteriše efikasna infrastruktura uključujući pametne transportne sistema i pametne mreže za optimizaciju korištenja resursa i poboljšanje povezanosti.

Cilj koncepta je stvaranje otpornog i prilagodljivog urbanog okruženja, a njegov modularni dizajn omogućava proširenje i prilagođavanje na osnovu evoluirajućih potreba i rasta populacije.

Grad je opremljen naprednom tehnologijom za prevenciju i ublažavanje katastrofa nudeći sigurnost stanovnicima. Stambeni objekti su smješteni dalje od vanjskog prstena u unutrašnjem "zaljevu" koji je namijenjen zaštiti stanovnika od cunamija.

Dogen City je još uvijek u konceptualnoj fazi, no ipak nudi viziju budućnosti urbanog života koja tjera na razmišljanje. Plutajući grad predstavlja alternativni pristup tradicionalnim kopnenim gradovima rješavajući izazove ograničenog prostora, održivosti okoliša i klimatskih promjena. Kako tehnologija i inovacije nastavljaju evoluirati, projekti poput Dogen Cityja pomijeraju granice urbanog dizajna i inspirišu rasprave o gradovima sutrašnjice.

N-ARK će uspostaviti NEW OCEAN Consortium, zajednički posao industrije, akademske zajednice i vlade koji integriše različite industrije, tehnologije, zakone i propise u cilju realizacije NEW OCEAN koncepta.