scitech
33

Australija: Zbog pomjeranja kontinenta neophodne izmjene geografske dužine i širine

SRNA
Australija će morati da ispravlja svoju geografsku dužinu i širinu, saopšteno je danas iz australijske agencije Geoscience.

U saopćenju se ističe da su trenutne koordinate Australije pogrešne za više od jednog metra, a to bi moglo prouzrokovati velike probleme pri upotrebi novih tehnologija poput automobila bez vozača.

"Moramo uskladiti geografsku dužinu i širinu tako da satelitski navigacioni sistemi koje koristimo na telefonima budu usklađeni sa informacijama sa digitalnih mapa", kaže zvaničnik Geoscienca Dan Jaksa.

Australija se nalazi na tektonskoj ploči koja se kreće brže od svih ostalih, a usljed ove noramalne aktivnosti godišnje kontinent se pomijera oko sedam centimetara ka sjeveru, a Jaksa ističe da je zbog toga neophodno uskladiti podatke.

Prema njegovim riječima, pametni telefoni su precizni unutar pet do deset metara ali smanjenje tog odnosa biće od ključne važnosti u narednim godinama, posebno zbog sve veće upotrebe bespilotnih vozila u poljoprivredi i rudarstvu.

Australijski sistem koordinata posljednji put je obnovljen 1994. godine, a zvaničnici upozoravaju da će nepreciznost u širini i dužini, ukoliko ne dođe do izmjena, iznositi do 1,8 metara do 2020. godine.

Veliki zemljotresi također prave probleme Australiji, budući da svaki novi izmijeni izgled ovog kontinenta.

Posljednji takav dogodio se 23. decembra 2004. godine, a uzrokovao je povećanje razdaljine između Sidneya i Hobarta, a bio je i uzrok velikom cunamiju koji je sutradan pogodio zemlje na obali Indijskog okeana.