Posljedica pandemije
26

Zoološki vrt Calgary u Kanadi morao vratiti dvije pande nazad u Kinu zbog nedostatka bambusa

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zoološki vrt Calgary u Kanadi šalje dvije džinovske pande natrag u Kinu zbog nedostatka bambusa. Zoološki vrt je naveo u izjavi da bambus obično dolazi iz Kine kako bi nahranili životinje, ali pandemija koronavirusa prekinula je letove i uzrokovala kašnjenje s opskrbom.

Dvojac, nazvan Er Shun i Da Mao, trebao je ostati u Kanadi do 2023. godine kao dio desetogodišnjeg sporazuma s Kinom, ali zoološki vrt je odlučio da ih pošalje nazad dosta ranije iz zabrinutosti da bi se odlaganja mogla pogoršati ako dođe do drugog vala slučajeva koronavirusa, piše CNN.

Dijeta pande sastoji se gotovo u cijelosti od svježeg bambusa, kazali su iz zoološkog vrta u Calgaryju, a životinje ih obično pojedu oko 88 kilograma dnevno. Veći dio bambusa Er Shun i Da Mao pojeli su prije nego što je pandemija doletjela direktno u Calgary iz Kine, ali su ti letovi otkazani.

Iz zoološkog vrta kazali su da su pokušali pronaći nove dobavljače bambusa kako bi se pande hranile, ali naišli su na nekoliko logističkih problema. Oni se također brinu da bi ove nove opskrbne linije mogle na trenutak da se prekinu, a pande će ostati bez hrane.

"Vjerujemo da je najbolje i najsigurnije mjesto za Er Shun i Da Mao tokom ovih zahtjevnih i bez presedana vremena tamo gdje je bambus u izobilju i lako dostupan. Ovo je bila nevjerovatno teška odluka, ali zdravlje i dobrobit životinja koje volimo i o kojima brinemo uvijek su na prvom mjestu", rekao je predsjednik i izvršni direktor Calgary Zoo, doktor Clement Lanthier.