Povodom 5. aprila
1.1k

Život u opkoljenom gradu: Pogledajte dosad neobjavljene fotografije iz ratnog Sarajeva

N. C.
Proslava dječijeg rođendana u ratu (Foto: Mirza Ljubuškić)
Danas se obilježavaju 32. godine od početka opsade Sarajeva, jedne od najdužih opsada u historiji modernog ratovanja.

Opsada Sarajeva bila je i najduža opsada jednog glavnog grada ikada. Trajala je 44 mjeseca, od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996. godine. U najtežim trenucima građani Sarajeva morali su nastaviti sa životom, "pod granatama", bez vode, struje, hrane.

Tokom opsade, grad je bio gotovo potpuno odsječen od ostatka države te je nastala nestašica hrane, električne struje, plina, lijekova i vode, tako da su Sarajlije znale ići do rijeke Miljacke radi napajanja, gdje su često bili izloženi snajperima.

Njihov dotadašnji normalan život 5. aprila je dobio potpuno drukčiji oblik. Od tada njihova svakodnevica su postale granate, redovi za vodu i humanitarnu pomoć, kao i borba za "goli" život.

U našoj galeriji možete pogledati do sad neviđene fotografije iz opkoljenog Sarajeva. Fotografije su nastale u periodu od 1992. do 1995. godine tokom opsade Sarajeva, a na njima su "uhvaćeni" svakodnevni trenuci života u naselju Švrakino Selo.

Ove fotografije su svjedoci najmračnijeg vremena u našoj historiji i ujedno predstavljaju dokaze o tome da je Vojska Republike Srpske izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, što pojedini i dalje negiraju.