Ljudska komunikacija putem mirisa
11

Žene mogu "namirisati" slabe muškarce

Klix.ba
Miris znoja koji muškarac širi kada se plaši odbijanja dovoljan je da proizvede iste osjećaje kod žena, pokazalo je istraživanje.

Kada su bile izložene mirisima znoja muškaraca koji su gledali triler "The Shining", žene su počele pokazivati znakove straha: zastrašeni izraz lica, streloviti pogled i teže disanje.

Miris znoja muškarca koji je gledao MTV-jevu emisiju Jackass izazvala je izraz lica gađenja kod žena.

Istraživanje sugerira kako određene emocije mogu biti prelazne i otkrivene putem hemijskih snigala, iako žene nisu bile svjesne toga u tom trenutku, kazali su istraživači.

Istraživači su istražili kako znoj muškarca utječe na žene jer je eksperiment pokazao kako muškarci šalju više hemijskih signala kada se znoje, na što su žene mnogo osjetljivije.

"Ova otkrića su vrlo bitna jer su suprotna pretpostavkama da se ljudska komunikacija odvija isključivo putem govora i vizuelnih znakova. Značajno je to što žene nisu bile svjesne ovih efekata", rekao je dr. Gun Semin sa Univerziteta Utrecht, koji je bio vođa studije. Otkrića mogu objasniti "emocionalnu zarazu" koja se dešava u velikim gužvama, dodao je Semin.

Daljnje istraživanje moglo bi pomoći da se utvrdi da li emocije poput sreće ili ljutnje imaju isti utjecaj.

U istraživanju je učestvovalo 10 muškaraca od kojih su uzeti uzorci znoja dok su gledali 25-minutne emisije u različitim prilikama. Uzorci su prebačeni u boce nazvane "strah" i "gađenje", kojima su kasnije izložene ispitanice.