Zanimljivosti
3

Vrijedna Rubensova skica pronađena u poslužavniku

Klix.ba
Skice velikog slikarskog majstora Sir Petera Paula Rubensa nalaze se u nekim od najuglednijih svjetskih umjetničkih galerija i muzeja. Ipak, posljednje djelo čuvenog njemačkog umjetnika otkriveno je na prilično skromnom mjestu, poslužavniku na Univerzitetu u Readingu.

Crtež iz 17. stoljeća, veličine samo 10,8x8,9 cm, procijenjen je na vrijednost od 75 hiljada funti i prikazuje profil Marije de Medici, francuske kraljice i druge žene francuskog kralja Henrica IV.

Crtež je bio u vlasništvu oksfordskog kolekcionara Henryja Welleslyja. Univerzitet je 50-ih godina prošlog stoljeća preuzeo skicu za nastavne svrhe za skromnu sumu od 50-ak funti.

"To je bilo zaista uzbudljivo. Rubens u poslužavniku za čaj. Niko nije očekivao takvo otkriće", kaže profesorica Anna Gruetzner Robins sa Odsjeka za umjetnost Univerziteta u Readingu.

Stvarno porijeklo crteža otkriveno je prilikom konzervacije, koja je otkrila skriveni kolekcionarski pečat. Pečat je pokazivao da je crtež u 18. stoljeću pripadao Jonathanu Richardsonu, jednom od prvih kolekcionara Rubensovih djela.

"Sir Peter Paul Rubens bio je jedan od najvažnijih umjetnika 17. stoljeća. Ovaj crtež ima fascinantnu historiju. Pripada grupi portreta Marije de Medici napravljenih 1622. godine, a koji prikazuju Marijin život od djetinjstva, krunisanja, pa do starosti i progonstva. Ti portreti se danas nalaze u Louvreu", kaže profesorica Robins.

Rubens, koji je preminuo 1640. godine, bio je barokni slikar njemačkog porijekla, a slikao je ekstravagantnim baroknim stilom poznatim po prenošenju pokreta i senzualnosti.