Francuska
53

Namjeravala baciti sliku koja je bila na kuhinjskom zidu, ispostavilo se da vrijedi 25 miliona dolara

B. R.
Slika "Ismijani Krist" (Foto: Louvre)
Slika "Ismijani Krist" (Foto: Louvre)
Pariski muzej Louvre će dobiti slikarsko remek-djelo iz 13. stoljeća, a malo je nedostajalo da ta slika bude bačena u smeće. Riječ je o djelu "Ismijani Krist", čiji je tvorac italijanski slikar Cimabue.

Umjetnina, koja je proglašena nacionalnim blagom, 2019. godine je pronađena na zidu jedne kuhinje u Francuskoj, i to tokom čišćenja kuhinje. Vlasnica kuće, žena u desetoj deceniji života, namjeravala je da sliku baci u smeće. Vjerovala je da je riječ o bezvrijednoj ikoni iz Rusije i namjeravala ju je baciti u smeće. No, kasnije je aukcijski prodata za čak 25 miliona dolara.

Sliku su za svoju privatnu kolekciju kupili čileanski milijarder Alvaro Saieh Bendeck i njegova supruga Guzman Ahnfelt. Međutim, francuska vlada nije prihvatila da se slika izveze. Prepoznala je njen kulturni značaj i proglasila je nacionalnim blagom.

Louvreu je dala 30 mjeseci da osigura sredstva potrebna za njenu kupovinu. Vlasnici slike i muzej su nedavno postigli dogovor, osiguravši da umjetnina bude dio kolekcije svjetski poznatog muzeja. Nije objavljeno koliko je Louvre platio sliku.

Otkriće "Ismijanog Krista" podsjeća na nedavnu situaciju u Španiji, gdje je jedna porodica shvatila da je u njihovoj sobi decenijama bila umjetnina flamanskog slikara Anthonyja Van Dycka koja bi mogla vrijediti milione.

Bračni par u Velikoj Britaniji je tokom mijenjanja kuhinjskog poda pronašao 264 rijetka zlatnika koji su prošle godine na aukciji prodati za 845.000 dolara, prenosi poslovni portal Business Insider.