Brazil
0

Voditelj TV emisije naručivao ubistva zbog gledanosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Brazilski političar i voditelj kriminalističke TV emisije Canal Livre Wallace Souza optužen je da je naručivao ubistva kako bi svom showu "ekskluzivnim snimkama“ podigao gledanost.

Souza, čiji je show ukinut krajem prošle godine, optužen je i za trgovinu drogom i ilegalno posjedovanje oružja, a sumnja se kako je naručio najmanje pet ubistava kako bi se riješio rivala u trgovini drogom i povećao gledanost svoje emisije, javio je u srijedu Reuters.

Unatoč optužbama on nije u pritvoru jer kao političar ima imunitet. Policija je pri pretresu njegove kuće iz sefa zaplijenila 175.000 dolara, te ilegalno oružje i streljivo. Uhapšen je i njegov sin Rafael, te nekoliko policajaca za koje se sumnja da su s njima surađivali. Do sada je uhapšeno 15 osoba, a Souza, koji je i sam bivši policajac, poriče sve optužbe uz tvrdnje da su mu sve namjestili njegovi protivnici te da protiv njega nema nikakvih dokaza.

Brazilski državni tajnik za sigurnost Francisco Cavalcanti tvrdi kako imaju mnoštvo dokaza koji upućuju na to da je Souza planirao nekoliko zločina koji su prikazani u njegovoj TV emisiji.

  • U nekoliko navrata su doslovce proizvodili činjenice, stvarali su vijesti. On i njegov sin su naručili ubistvo i alarmirali TV ekipu koja je potom prva stigla na mjesto događaja, kazao je Cavalcanti. Državni tužitelj Fabio Monteiro dodao je kako je Souza optužen i za trgovinu oružjem te formiranje bande.

Umirovljeni policajac Moacir da Costa priznao je policiji kako je pomogao 'uprizoriti', najmanje jedno ubistvo koje je Souza naručio za svoju TV emisiju koja mu je zbog velike gledanosti donijela veliku popularnost u Južnoj Americi. Souzin odvjetnik Francisco Balieiro tvrdi kako policija nema nikakvih dokaza protiv njegovog klijenta.

Tužiteljima, policijskim dužnosnicima, sucima i ostalim osobama povezanima s ovim slučajem ponuđena je stalna policijska zaštita nakon što su u nekoliko navrata primili prijetnje.