Zanimljivosti
0

Učitelj iz Prijedora izumio revolucionarnu WC školjku (video)

Sarajevo-x.com / 24sata.hr
Zdravko Jović (57) iz Prijedora, koji predaje historiju i geografiju, proslavio se svojim patentom nazvanim WC školjka - optimalni položaj. Kratak video u kojem Zdravko predstavlja svoj izum objavljen je na video portalu YouTube.

Čovjekova stopala dok sjedi na WC školjki podignuta su od zemlje, što je i najoptimalniji položaj koji su koristili i naši preci, koji nisu imali problema ni s hemoroidima ni s ostalim oboljenjima debelog crijeva, nadutosti, zatvora...

"Ovaj izum napravio sam još prije tri godine, i to nakon proučavanja anatomije ljudskog tijela i načina života čovjeka u prahistoriji", govori Jović, uvjeren da je među prvima koji je dokazao da je položaj ljudskog tijela prilikom obavljanja nužde na WC školjki od ključne važnosti u sprječavanju brojnih oboljenja, prenose 24sata.hr.

On priča kako je tokom evolucije čovjek, čiji je prirodan položaj pri obavljanju nužde bio čučanj, naglo promijenjen u napredovanju tehnologije u sjedeći, a to je upravo bilo "pogubno za ljudski rod".

Za njegov su patent pokazali zanimanje i stručnjaci iz fabrike keramike u Mladenovcu te su mu predložili da pokrenu proizvodnju ovoga jedinstvenog izuma, za koji su i medicinski stručnjaci dali najbolje preporuke.