Velika Britanija
128

VIDEO / Tronogi pas i bolesni dječak najbolji prijatelji

Klix.ba
Skromni i stidni sedmogodišnjak koji ima strah od otvorenog prostora je konačno počeo izlaziti napolje zahvaljujući svom tronogom psu.

Owen Howkins je rođen sa rijetkim genetskim poremećajem poznatim kao Schwartz-Jampel sindrom, zbog kojeg su njegovi mišići uvijek ukočeni. Zbog svog stanja on se uvijek plašio kontakta sa strancima i izlaska iz svog doma u Basingstokeu u Velikoj Britaniji.

"Kada je krenuo u školu shvatio je da je drugačiji od ostalih i uskoro se još više povukao u sebe", rekla je Colleen Drummond, Owenova pomajka.

Međutim, kada je porodica usvojila Haatchija, anadolskog ovčara, Owen je počeo da se oslobađa. Pas je imao veliki utjecaj na dječakovo samopouzdanje. Sada svakodnevno sa svojim psom izlazi u šetnje, a čak i razgovara sa strancima o svom kućnom ljubimcu.

Prije deset mjeseci Haatchi je bio napušten i vezan za šine, gdje ga je pregazio voz. Pronađen je nakon četiri dana, a veterinari su mu morali amputirati rep i zadnju nogu.

Haatchi je vrlo brzo postao pravi član porodice. Pas je nedavno prošao i trening za terapijskog psa i uskoro će početi posjećivati bolesnu djecu i vojnike koji su služili u Afganistanu i Iraku, a kojima je amputiran neki dio tijela.