Zanimljivosti
0

Stočar iz Bolivije bi mogao biti najstariji čovjek na svijetu

Klix.ba
Zvaničnici iz Bolivije vjeruju da je stočar, koji živi u kolibi sa zemljanim podom, najstariji čovjek na svijetu. On ima 123 godine.

Stočar Carmelo Flores Laura je još uvijek dobrog zdravlja, iako je odavno izgubio sve zube. Prilikom hodanja mu nije potreban štap, a vid ga i dalje dobro služi, tako da mu ne trebaju naočale.

Carmelo je porijekom iz indijanskog plemena Aymara, a tajna njegovog dugog života je to što jede meso lisice, izbjegava šećer i tjesteninu, kao i to što mnogo pješači. Otac je troje djece, a ima 16 unuka i čak 39 praunuka. Rođen je 16. jula 1890. godine.

Kada je riječ o dnevnoj ishrani, Carmelo jede žitarice bogate proteinima i aminokiselinama, a povremeno pojede svinjsko meso i janjetinu. Udovac je ostao prije 10 godina.

"Jeli smo samo ono što smo nalazili u prirodi. Ponekad sam kuhao ja, a ponekad moja supruga. Nikad nisam bio lijen, a i sada svakodnevno pješačim", izjavio je Carmelo.

Njegova koliba pokrivena slamom se nalazi u Andama u blizini jezera Titicaca. Njegova rodbina tvrdi da se 1933. godine borio u ratu s Paragvajem. Rodni listovi u Boliviji 1890. godine nisu postojali, ali je datum njegovog rođenja upisan na krsnom listu. Ukoliko zvaničnici Ginisove knjige rekorda potvrde njegovu starost, Carmelo će nadmašiti Jeanne Calment iz Francuske, koja je imala 122 godine kada je umrla 1997. godine.