Zanimljivosti
0

Slovenci neće uvesti gljivarske vinjete poput Austrije

FENA
Slovenija neće uvesti vinjete za branje gljiva po uzoru na južno-austrijske pokrajine jer njihov gljivarski savez ocjenjuje da je gljiva dovoljno, ali smatra da je potrebno povećati broj inspektora kako bi se poštovala postojeća uredba.

"Gljiva je dovoljno, ali bi trebalo povećati broj inspektora i dragovoljaca, gljivarskih determinatora, kako bi se spriječio šumski vandalizam", izjavio je za Slovensku televiziju predsjednik slovenskog mikološkog saveza Amadeo Dolenc.

On tvrdi da je sadašnja uredba koja ograničava količinu ubranih gljiva po osobi na jedan kilogram dobra iako su Slovenci po njegovim riječima "najluđi gljivari u Evropskoj uniji", pa im se događa da na početku gljivarske sezone iz zamrzivača bacaju gljive koje su spremili prošle godine.

"Ima ih koji pokupe sve što vide i više nego što mogu potrošiti, a ima i vandala koji gljive uništavaju, udarajući ih nogama", tvrdi Dolenc koji dodaje da u Sloveniji nisu potrebne vinjete kakve postoje u austrijskoj Koruškoj i Štajerskoj, te da se šume tretiraju kao javno dobro u koje svatko ima pristup ako se drži pravila i ne uništava prirodni okoliš.