Na današnji dan
1.3k

Sjećate li se snijega iz februara 2012. godine? U potpunosti je blokirao Sarajevo

I. S.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Da li se sjećate velikog snijega koji je pao u februaru 2012. godine? Glavni grad Bosne i Hercegovine je u potpunosti bio blokiran.

Naime, četvrtog februara 2012. je u Sarajevu izmjeren 101 centimetar snijega. Tramvaji su se zaglavili, a pojedini građani koji su kasno krenuli kući prespavali su u vozilima gradskog prijevoza, jer su sve sporedne ulice također bile blokirane.

Oni koji su morali izaći iz svojih domova kako bi otišli na posao ili na neko drugo odredište, mogli su to uraditi gotovo isključivo pješice.

Nastava u osnovnim i srednjim školama je bila obustavljena, a ispitni rokovi pomjereni za narednu sedmicu. Mnogi građani su odlučili pomoći u čišćenju ulica grada, dok su najmlađi uživali u sankanju. Volonteri Crvenog krsta su dijelili hranu i čaj.

U Mostaru je tada palo 87 centimetara snijega. Ništa bolje nije bilo ni u Hrvatskoj. U Dalmaciji je snijeg pao u noći 2. februara 2012. godine. U Metkoviću je izmjereno 27 centimetara snijega, a najviše je palo u Vrgorcu - čak 112 centimetara.

U Srbiji je u čak 27 općina proglašeno vanredno stanje, a slično je bilo i u Crnoj Gori. Ovakvo stanje je trajalo desetak dana, nakon čega se sve vratilo u normalu.