Na obali Aljaske
0

FOTO / Simpatične fotografije polarnog mede u prvoj šetnji

Sarajevo-x.com
Za malog polarnog medvjeda koji je prva tri mjeseca života proveo udobno smješten uz majku u jazbini, prvi susret s Arktikom i nije baš bio posebno lijep. Učinio mu se kao hladno i zastrašujuće mjesto.

No, nije mu dugo trebalo da se razigra na snijegu sa svojom majkom, koja ga je izvela vani na obali Aljaske. Majka medvjedica, inače, potroši oko tri sedmice s mladunčetom u području oko jazbine, prije nego što ga povede da savlada tehnike lova u vodi.

Njihov prvi dan vani fotografirao je Amerikanac Steven Kazlowski (40), koji je bio u obilasku regije s vodićem Eskimom.

Kazlowski je potrošio mjesece na svoju ekspediciju, nakon čega je sjajne fotografije koje je napravio mogao podijeliti s drugima.

"Postavili smo kamp oko tri kilometra dalje, kako bismo mogli posmatrati bez straha, a zatim smo strpljivo čekali", rekao je Kazlowski listu Daily Mail.

Medvjedica i mladunče, staro oko 13-14 sedmica, proveli su nekoliko dana vani prije odlaska na "suočavanje" s morskim ledom, dodao je.

"Uvijek je uzbudljivo fotografirati polarne medvjede u prirodi. Nikad se neću umoriti od toga. To su fascinantna stvorenja i uvijek bude posebno zadovoljstvo posmatrati ih", istakao je Kazlowski.

On je naglasio kako, nažalost, znamenitostima poput polarnih medvjeda prijeti velika opasnost od istrebljenja zbog globalnog zagrijavanja.

"Na moru je sve manje leda, zahvaljujući kojem medvjedi love i preživljavaju. Vidio sam kako se Arktik drastično promijenio. Prošlog aprila temperature su bile rekordno visoke i puno leda se otopilo", naveo je Kazlowski, ističući kako Arktik plaća cijenu našeg pogrešnog načina života.