Lijep poklon
28

Sedmogodišnjakinja otkrila dijamant od 2,95 karata tokom rođendanske posjete parku

F. H.
Otkriveni dijamant
Otkriveni dijamant
Sretna djevojčica dobila je rođendanski poklon života kada je u Arkansasu (SAD) otkrila zlatno smeđi dijamant od 2,95 karata.

Djevojčica je otkrila dijamant dok je slavila svoj sedmi rođendan u državnom parku Crater of Diamonds u Murfreesborou u Arkansasu, navodi se u saopćenju za javnost iz parka.

"Otkriće Aspen Browna 1. septembra drugo je najveće koje je ove godine registrirao gost parka, a na vrhu je samo smeđi dijamant od 3,29 karata otkriven u martu. Brown je bila u posjetu parku s tatom i bakom kako bi proslavila svoj rođendan. Brown je pokupila dragulj veličine graška sa staze duž sjeveroistočne strane područja pretrage", navodi se u saopćenju.

Službenici parka kasnije su potvrdili da je Brown doista otkrila dijamant, navodi se u saopćenju.

“Aspenin dijamant ima zlatno-smeđu boju i iskričavi sjaj. To je potpuni kristal, bez slomljenih faseta i male pukotine na jednoj strani, nastale kada je dijamant formiran. To je sigurno jedan od najljepših dijamanata koje sam vidio posljednjih godina,” rekao je Waymon Cox, pomoćnik nadzornika parka, u saopćenju.

Aspen nije sama u svom otkriću: jedan ili dva posjetitelja svaki dan otkriju dijamante u parku, navodi se u objavi. Više od 75.000 dijamanata pronađeno je na tom mjestu otkako je farmer prvi put identificirao dijamante na zemlji.

Polje od 37 hektara na kojem posjetitelji mogu tražiti blago je erodirana površina vulkanskog kratera, prema parku. Osim dijamanata, tu se pojavljuju i drugi dragocjeni dragulji poput ametista i granata kao rezultat jedinstvene geologije nalazišta.