Poigravanje sa smrću
0

S vrha na vrh planine preko tankog užeta

Sarajevo-x.com
Stephen Siegrist
Stephen Siegrist
Švicarski akrobata Stephen Siegrist odlučio je prkositi smrti i preko užeta preći s jedne na drugu planinu. Iako ima osmogodišnje iskustvo, Siegrist priznaje da nikada nije jednostavno zakoračiti i balansirati na tankom užetu, dok se ispod nalazi provalija.

Tridesetosmogodišnji otac fotografisan je kako savršeno balansira na užetu, ne debljem od tri centimetra, te prelazi neke od najviših planina u Švicarskoj.

"Očigledano je da za ovakvo nešto moraš biti u odličnoj fizičkoj formi, ali u suštini sve je do stanja uma. Naravno da se unervozim svaki put i moram sam sebe smirivati, ali to je nevjerovatan osjećaj, nije sličan ni jednom drugom", kazao je Siegrist.

Ovisnik o adrenalinu je ispričao i to kako je tokom osam godina balansiranja na užetu imao i neke dramatične trenutke i kada je vjerovao da mu nema spasa.

"U trenutku kada padate skroz zaboravite na činjenicu da imate sigurnosno uže koje će spriječiti pad. To zna biti prilično zastrašujuće."

Siegrist se nada da će u budućnosti biti fizički i psihički spreman za još odvažnije izazove. U međuvremenu, bavi se i base-jumpingom, penjanjem po stijenama,ali i penjanjem po ledu.

"Fizička spremnost u svemu tome nije toliko bitna koliko psihička. Ja ne namjeravam odustati od ovoga što radim. Mislim da ću balansirati na užetu i kad budem penzioner. Moj sin slijedi moje stope. Naravno, on balanisra na užetu koje nije mnogo odignuto od zemlje, ali ipak je uporan i dobar u balansiranju, pa ko zna šta će jednog dana uspjeti učiniti", kazao je Švicarac, piše "Daily Telegraph".