Putovanje u budućnost
36

Kako bi bh. planine izgledale s futurističkim objektima na njima

I. S.
Stanica za punjenje letjelica na Prenju
Stanica za punjenje letjelica na Prenju
Fotograf Boris Trogrančić je obradio nekoliko svojih fotografija planina koristeći algoritme umjetne inteligencije. Zanimalo ga je kako bi one izgledale u budućnosti sa futurističkim objektima na njima.

Možemo vidjeti kako bi izgledala vjetroelektrana iz budućnosti na vrhu Matorca, odmorište za planinare na Vranici, futuristički hotel na Matorcu, stanica za punjenje letjelica na Prenju, lansirna rampa s letjelicom na Čabulji te stanica za punjenje letjelica na Vranici.

"Recentna pojava Chat GPT 4 umjetne inteligencije uzburkala je javnost, o čemu svjedočimo u proteklih nekoliko mjeseci. Činjenica je da će tehnologija s vremenom itekako utjecati na čovjekov život, način komunikacije i poslove. Zapravo, već u velikoj mjeri i jeste. Međutim, umjetna inteligencija sama po sebi nema svrhu sve dok joj čovjek ne dodijeli svrhu, tj. konkretnu namjenu", rekao je Trogrančić.

Njega kao fotografa oduvijek su privlačile nove tehnologije, jer njihovom upotrebom otkriva svoju kreativnost u neobičnom smjeru.

"Dok čekam ljepše vrijeme za nove fotografske pohode po Bosni i Hercegovini, u ovoj seriji fotografija pitao sam AI kako zamišlja naše planine u budućnosti s futurističkim građevinama asimiliranim s prirodom", naveo je.