Zanimljivosti
0

Prva "in vitro beba" slavi 30. rođendan

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Rođenje Louise Brown, prve bebe začete in vitro oplodnjom prije 30 godina odjeknulo je širom svijeta. U petak ova majka 18-omjesečnog djeteta slavi rođendan i želi da on protekne bez velike pompe.

Brown živi u Bristolu sa mužem Wesleyem Mullinderom i sinom Cameronom i radi kao administrator u jednoj kompaniji, ali je uprkos svom mirnom životu i protiv svoje volje na udaru javnosti.

Njenim rođenjem stvorena je nada za milione parova koji do tad nisu mogli dobiti dijete, ali i pored toga Louise ne želi na neki poseban način obilježavati taj dan.

"Ne razmišljam o tome kao o svom tridesetom rođendanu," priznaje. "Jednostavno nastavljam dalje kao da je to nešto sasvim normalno. Možda izađem s prijateljima ili ručam sa porodicom. Bit će to tih rođendan."

Roditelji ove prve bebe začete izvan majčine maternice, Lesley i John, devet su godina pokušavali dobiti dijete, ali bezuspješno. Louisi su za tada vrlo neobičan način njenog začeća rekli malo prije nego je pošla u školu, a i njena mlađa sestra Natalie, rođena četiri godine poslije, također je beba začeta in vitro metodom i to kao 40. na svijetu.