Havaji
0

Prva fotografija surfera je snimljena u 19. stoljeću

Sarajevo-x.com
Surfanjem su se jos u 19. stoljeću bavili domoroci na Havajima. Dokaz za to je fotografija surfera koja je nastala 1890. godine, piše Daily Mail.

Mišićavi muškarac sa Havaja je fotografisan u tradicionalnoj odjeći dok drži dasku za surfanje. Misionari koji su na otok stigli nakon smrti kapetana Cooka 1789. godine, doslovno su iskorijenili surfanje smatrajući ga bogohulnim činom. Dva albuma, među kojima je i ova fotografija, bit će stavljena na aukciju. U albumima se nalaze i fotografije žena u toplesu koje su živjele na Havajima i Fidžiju. Početna cijena će biti 11.700 eura. Prvobitni vlasnik nije poznat.

Fotografije su nastale u raznim dijelovima svijeta tokom putovanja. Među njima su i članovi havajske kraljevske porodice, kralj Kalakaua, koji je umro 1891. godine, kraljica Liliuokalani i princeza Kaiulani. U albumima se nalazi 100 fotografija, od kojih je 20 snimljeno na Fidžiju.

Britanac Chris Albury iz aukcijske kuće Dominic Winter u blizini Cirencestera u Gloucsu, rekao je da će albumi biti na aukciji u četvrtak.

"Ovo su jako interesantni albumi. Vjerujemo da se radi o najstarijoj fotografiji surfera, te da je nastala 1890. godine. Fotografisan je u tradicionalnoj odjeći dok stoji u vodi držeći svoju dasku. Surfanje su kritikovali misionari koji su na Havaje stigli nakon što ih je otkrio kapetan Cook. Oni su smatrali da se radi o bogohuljenju. To se promijenilo 1905. godine. Mladić sa fotografije je Duke Kahanamoku, koji je sa svojim prijateljima osnovao klub surfera Hui Nalu, odnosno Kluv valova.

Moć misionara je vremenom slabila, a popularnost Dukea sve više rasla. Njemu se pripisuju zasluge za povratak surfanja na Havaje.