Bogatstvo prirode
125

Proveli smo dan sa podvodnim fotografima: Raskoš i ljepota života u rijekama i jezerima BiH

A. K.
Foto: A. L./Klix.ba
Foto: A. L./Klix.ba
Ljepota podvodnog života sa sobom nosi neiscrpnu inspiraciju za grupu veoma specifičnih fotografa koji objektivima fotoaparata nastoje prikazati svo bogatstvo flore i faune u rijekama i jezerima u Bosni i Hercegovini.

Bosanskohercegovački lokaliteti primamljivi su i umjetnicima iz regije koji dolaze u našu zemlju kako bi ovjekovječili raskošne prizore koje nije moguće vidjeti u svim vodama.

Podvodna fotografija u ekspanziji je i u Bosni i Hercegovini, kao multidisciplinarni spoj ronjenja, fotografiranja, dobre fizičke pripreme, ali i inovacija. S kvalitetnom opremom i velikom dozom strpljenja, između 20 i 30 bh. fotografa javnosti nastoje prikazati nesvakidašnje podvodne prizore, uz raskoš koji nude naše rijeke i jezera.

Jezero Kop u Šićkom brodu nadomak Tuzle predstavlja jednu od najboljih lokacija za nastanak podvodne fotografije, s obzirom na to da je njegova voda među najbistrijim u Bosni i Hercegovini. Osim nekoliko vrsta riba, fotografi imaju priliku ovjekovječiti i slatkovodne meduze koje obitavaju u ovom jezeru, a šira javnost ih nema prilike često vidjeti.

"Ovakvu aktivnost prati i izuzetno skupa oprema. Kada je riječ o fotoaparatima, to su standardni uređaji koji se koriste i za fotografisanje iznad vode, odnosno kompaktni i DSLR aparati i za njih se namjenski prave podvodna kućišta, koja nam omogućavaju ronjenje, najčešće do 40 metara. Tu je prisutna još i rasvjeta koja je neophodna za nastanak kvalitetne fotografije, uz ronilačka odjela i svu prateću opremu koja se koristi za boravak ispod vode", kaže za Klix.ba Bilal Šarić iz Eko ronilačke grupe invalida iz Lukavca.

Bilal Šarić (Foto: A. K./Klix.ba)
Bilal Šarić (Foto: A. K./Klix.ba)

Osim što ste vrstan fotograf, za bavljenje snimanjima ispod vode morate biti i odličan ronilac.

"Tokom ove aktivnosti vi kontinuirano morate biti fokirani na ono što radite, a uz to morate i razmišljati o održavanju vlastitog života, s obzirom da se nalazimo u sredini koja nije u potpunosti naklonjena normalnom boravku ljudi", ističe Šarić.

S dolaskom na dva ili tri metra dubine, ovakva vrsta fotografa gubi spektar boja, u kojem su crvena, narandžasta i žuta te im sve postaje zeleno i plavo. Zbog toga se moraju fokusirati na ponovnu uspostavu spektra, što postižu vještačkom rasvjetom, koja može biti kontinuirana ili sa fleševima. Osim vraćanja prirodnih boja, fotografi moraju raditi balans ambijentalne i vještačke rasvjete.

"Na kvalitet podvodne fotografije utječu brojni faktori, a među njima su kompozicija, kolorit, ali i oštrina, što je izuzetno teško postići u ovakvim uslovima. Potrebne su dobre vještine kako bi se kvalitet postigao. Podvodni fotografi iz BiH iz godine u godinu postižu sve bolje i kvalitetnije fotografije. Imamo potencijal te pariramo Hrvatskoj koja prednjači u ovoj aktivnosti u zemljama regiona", kaže nam Samir Solaković, član žirija za odabir najbolje podvodne fotografije.

Samir Solaković (Foto: A. K./Klix.ba)
Samir Solaković (Foto: A. K./Klix.ba)

Edis Mahmutović se ronjenjem bavi od 2018. godine, skupa s ostalim članovima iz Eko ronilačke grupe invalida iz Lukavca, a najviše uživa u fotogrrafiranju riba.

"Zanimljiva mi je interakcija između ribe koja je model i fotografa. Konstantno se odvija borba za pogađanje lijepog ugla, oštrine i ostalih uslova koji su neophodni za optimalnu sliku", navodi Mahmutović.

Edis Mahmutović (Foto: A. K./Klix.ba)
Edis Mahmutović (Foto: A. K./Klix.ba)

Fotografi prije ulaska u vodu na sebe navlače odijelo koje je izrađeno od neoprena, a voda koja prolazi u odijelo, zadržava se između njega i ljudske kože, održavajući na takav način toplinu ljudskog tijela. Također, tu su još i boce s kisikom, ronilačke maske, peraje i posebni računari.

Damir Hanić iz Sarajeva već sedam godina se formalno bavi podvodnom fotografijom, koja mu donosi mogućnost uživanja u trećoj perspektivi u kojoj je pod riječnom ili jezerskom vodom u potpunosti slobodan.

U razgovoru za Klix.ba kaže da je bavljenje ovom vrstom aktivosti izuzetno je zahtjevno, zbog čega svaki podvodni fotograf fizički mora biti izuzetno spreman.

"Naprimjer, ukoliko se bavite fudbalom vi umor osjetite istoga trenutka, ali imate mogućnost napiti se vode i povratiti snagu. U podvodnoj fotografiji je to sasvim drugačije. Umor pod vodom se ne osjeti, jer imate lakoću kretanja, ali nakon sat do dva, kada izronite, njegov intenzitet postaje izuzetno jak", navodi Hanić, koji je član tima Amphibians – Sepet iz Sarajeva.

Damir Hanić (Foto: A. K./Klix.ba)
Damir Hanić (Foto: A. K./Klix.ba)

Ronilac i podvodni fotograf iz Srbije Jovan Petrovski uživa u svakom ulasku u bh. vode, za koje kaže da su najčistije i najljepše u regionu.

"U Srbiji su ipak u pitanju vještačka jezera koja su nastala vađenjem šljunka. Dosad sam ronio u boračkom, plivskom i šićkom jezeru i ostao sam oduševljen prizorima. S druge strane, za razliku od jezera i rijeka, riblji fond je znatno raznovrsniji u morskoj vodi, a ribe koje su tamo primjetne, na neki način su navikle na nas ronioce te je lakše napraviti fotografiju", ističe Petrovski.

Jovan Petrovski (Foto: A. K./Klix.ba)
Jovan Petrovski (Foto: A. K./Klix.ba)

Svi naši sagovornici sastavni su dio ovogodišnjeg Međunarodnog kupa u podvodnoj fotografiji, koje je ovog vikenda upriličeno upravo na jezeru Kop nadomak Tuzle. Svoja podvodna znanja i umijeća pokazali su podvodni fotografi iz 12 ronilačkih klubova iz Srbije, Hrvaske i BiH.

Takmičili su se u dvije kategorije u kojima su fotografije nastajale kompakt i DSLR aparatima, a prema stilu, imali su mogućnost prikazati ribe, ambijentalne ljepote jezera i makro.