Historijski arhiv
44

Prije 113 godina u Sarajevo je stigao car Franjo Josip, fotografi su zabilježili događaj

F. H.
Pozdravni govor gradonačelnika Esada ef. Kulovića na Željezničkoj stanici (Foto: HAS)
Pozdravni govor gradonačelnika Esada ef. Kulovića na Željezničkoj stanici (Foto: Historijski arhiv Sarajevo)
Austro-Ugarski car Franjo Josip je 30. maja 1910. godine stigao u posjetu Sarajevu. Povodom godišnjice ove posjete Historijski Arhiv Sarajevo je podijelio fotografije koje su nastale tom prilikom.

Franjo Josip je u Bosnu i Hercegovinu došao ujutro 30. maja i zasebnim vozom bosanskohercegovačkih željeznica krenuo na put prema Sarajevu. U toku puta, voz je napravio kraće pauze u Doboju, Zavidovićima, Zenici i Visokom.

Oko 15 sati je stigao na stanicu kod Fabrike duhana Sarajevo uz oglašavanje topova.

Sutradan, 31. maja car je posjetio vladinu palaču, glavne vjerske objekte svih konfesija u Sarajevu i gradsku Vijećnicu. Prvog juna održana je smotra vojnih jedinica na Čengić Vili. Idućeg dana, drugog juna, car se odvezao preko Bentbaše i Mošćanice na Pašino brdo i kasnije preko Koševa vratio se u grad i odvezao do Konaka. Oko podneva, dvorskim vozom uputio se na Ilidžu te kasnije na Vrelo Bosne.

U Mostar je car krenuo trećeg juna, a i tamo je dočekan uz zvuke topovskih hitaca ispaljenih sa Huma. Mostar je bio posebno okičen, a Franjo Josip je posjetio i Stari Most koji je bio prostrt ćilimima.

Franjo Josip je bio car od 1848. do 1916. godine. Na vlast je došao sa samo 18 godina i postao je jedan od vladara koji je najduže vladao. Vladavinu je obilježila transformacija Habsburških zemalja u Austro-Ugarsko carstvo i porazi u ratovima protiv Pruske i Italije, ali i okupacija, a zatim i aneksija Bosne i Hercegovine.

Za njegove vladavine ubijen je prijestolonasljednik Franc Ferdinand što je dovelo do početka Prvog svjetskog rata.