Zanimljivosti
0

Preživjeli blizanci rođeni sa 23 sedmice

Sarajevo-x.com
Amelia Hope Burden
Amelia Hope Burden
Amelia Hope Burden i njen brat Arthur su najmlađe bebe rođene prije termina u Velikoj Britaniji. Zajedno su težili kao kesa šećera i udobno se smjestili na očev dlan.

Djevojčica Amelia rođena je čak prije legalne granice za abortus koja iznosi 24 sedmice. Na svijet je došla deset dana prije svog brata, kada joj je majka bila u 23. sedmici trudnoće. Blizanci su opisani kao medicinsko čudo i očekuje se da će njihovo preživljavanje pomoći u kampanji za snižavanje granice abortusa na 20 sedmica. Doktori nemaju zakonsku obavezu da spase bebe koje imaju manje od 24 sedmice osim ako ne vjeruju da je to u najboljem interesu za njih.

Njihova majka Amanda Staplehurst (30), po profesiji bankarka, otišla je u bolnicu sa stomačnim bolovima te se iznenadila kada su joj doktori rekli da se porađa.

"Doktori su mi rekli da curica ima samo 10% šanse da preživi. Nismo vjerovali da će se izvući", izjavila je. "Bilo je nevjerovatno. Rodila sam djevojčicu, a i dalje sam bila trudna sa Arthurom. Doktori su mi rekli da nikada nisu sreli slučaj kao što je moj."

Arthur se rodio nekoliko dana poslije 24. sedmice trudnoće.

"Otišla sam u bolnicu jer sam imala grčeve, ali sam ih pripisala stomačnoj gripi", rekla je Staplehurst. "Ipak, doktori su mi rekli da se porađam. Nisu mogli ništa učiniti i dva sata kasnije rodila se Amelia Hope. Bilo je traumatično gledati kako djevojčicu odvodi osoblje. Ipak, ona je bila rođena prije krajnje granice za abortus i činila se mrtvom, ali, hvala Bogu, uprkos svemu, doktori su odlučili da je ožive."