Trenuci opuštanja
77

Praznične dekoracije uljepšale su Tuzlu, građani uživaju praveći porodične fotografije

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Praznična atmosfera već se počinje osjetiti na gradskim ulicama Tuzle, koje su ukrašene posebnim dekoracijama. Za razliku od prethodnih godina, sada je dekorisan i Gradski park u kojem građani provode hladne noći. Aktuelni prizori su uvertira u manifestaciju Zima u Tuzli, koja počinje 15. decembra.

Ususret novogodišnim praznicima Tuzla je počela navlačiti "svečano odijelo" skrojeno od posebnih dekoracija, lampiona i jelki. Djelatnici Javnog preduzeća Saobraćaj i komunikacije prethodnih dana su radili na postavljanju svjetlećih elemenata koji se nalaze u svim centralnim dijelovima grada.

Praznične dekoracije na poseban način su uljepšale Tuzlu, a za razliku od prethodnih godina, ove zime posebne instalacije su postavljene i u Gradskom parku koji je postao omiljena decembarska destinacija građana. Priliku za druženje uz čašu toplog napitka koriste i za fotografiranje.

Tuzla će i ove godine mnogima biti destinacija za obilježavanje novogodišnjih praznika, a višednevna zabava počinje 15. decembra na Trgu slobode. Turistička zajednica Tuzle tradicionalno organizira manifestaciju Zima u Tuzli koja će zvanično biti otvorena koncertom Džejle Ramović, a nakon toga iz noći u noć nizat će različite vrste zabava za sve posjetitelje.

"Zimska bajka se ponovno odvija u Tuzli, obećavajući posjetiocima grad ispunjen atraktivnim događanjima i prazničnim šarmom. Tradicionalna manifestacija 'Zima u Tuzli' uljepšava grad kućicama na Trgu slobode, prazničnim dekorom, muzičkim programima i animacijama za najmlađe. Ova zimska čarolija koju su podržali mnogi partneri i sponzori čini Tuzlu gradom prepoznatljivom po kvalitetnoj zimskoj ponudi", kazala je za Klix.ba Amra Jaganjac, voditeljica Turističke zajednice Tuzle.

Manifestacija Zima u Tuzli će trajati do 7. Januara iduće godine, pružajući Tuzlacima i njihovim gostima priliku da uživaju u prazničnom duhu, gastronomskim čarima i zabavnom programu.

"Ova manifestacija obećava da će grad blistati u toplini zimske čarolije, pružajući nezaboravna iskustva za sve uzraste", nadovezuje se Jaganjac.

U prazničnim noćima, između ostalog, planirani su i koncerti Tajnog Gaza – Đorđe Balašević Tribute Banda, grupe Retro i Dženana Rakića, ženskog tamburaškog sastava "La Banda", TNT benda, DJ Dakija, Alena Islamovića, Divanhane, kao i DJ Soula. Sve će to biti zagrijavanje za najluđu novogodišnju noć u kojoj će zabava na otvorenom biti upotpunjena koncertom Bajage i Instruktora, a koji će Tuzlake ujedno i uvesti u novo ljeto.

Kako smo ranije objavili, specifičnost ovogodišnjeg javnog dočeka Nove godine se ogleda u tome da u ponoć neće biti organiziran vatromet.

"Ova odluka je donesena skupa s Gradskom upravom Tuzle. Na ovakav način želimo pokazati senzibilitet i odgovornost prema građanima koje uznemirava takva vrsta buke, djeci koja imaju poteškoće u razvoju, ali i prema kućnim ljubimcima za koje znamo da im je ta noć zbog takvih zvukova prilično teška. Na ovakav način Tuzla se pridružuje gradovima regije i Evrope, koji su već odustali od upotrebe pirotehničkih sredstava", kazala je ranije Jaganjac.

Također, jedna od omiljenih zimskih lokacija u Tuzli, posebno za najmlađe je veliko klizalište na panonskim jezerima, koja su sama po sebi najveća atrakcija ovoga grada.

"Na natkrivenim klizalištima za male i velike tokom trajanja sezone odvija se najbolja zabava - maskenbal, ice DJ disko, kids day te različite nagradne igre, ali i škola klizanja. Glavna atrakcija klizališta od prošle sezone je i ledeni tobogan dužine 30 i visine 3,6 metara za brzo spuštanje u posebno dizajniranim gumenim 'dušecima'",dodala je Jaganjac.

Tuzla se svojom zimskom turističkom ponudom već svrstala u red gradova koji nude zanimljive i atraktivne sadržaje, a i iz godine u godinu Zima u Tuzli kao manifestacija privlači sve veći broj posjetilaca.

Ova manifestacija ne samo da obogaćuje turističku ponudu u zimskom periodu, nego i pruža podršku poduzetnicima i obrtnicima, koji dobiju priliku da se predstave u kućicama na Trgu slobode.