Zanimljivosti
9

Posljednji mamuti izumrli su zbog nedostatka pitke vode

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Naučnici vjeuju kako je posljednja grupa mamuta izumrla zbog nedostatka pitke vode.

Ove životinje ledenog doba živjele su na udaljenim ostrvima nedaleko od Aljaske, a utvrđeno je kako su uginule prije otprilike 5.600 godina zbog toga što je klimatsko zagrijavanje uzrokovalo nedostatak vode.

Većina svjetskih mamuta izumrla je mnogo ranije, prije nekih 10 hiljada godina, a vjeruje se kako su ljudi i klimatske promjene najviše utjecali negativno na njih.

Međutim, jedna grupa mamuta uspjela je preživjeti još pet hiljada godina, a studija Nacionalne akademije nauka sugeriše kako je ova grupa vodila mnogo drugačiji život od svojih kopnenih rođaka.

Kako se Zemlja zagrijavala, nivo mora je rastao, a ostrva na kojim su ovi mamuti živjeli bila su sve manja. Neka od slatkovodnih jezera spojila su se s morem, što znači da nije bilo slatke pitke vode koja je mamutima, kao i svim ostalim živim bićima, prijeko potrebna za opstanak.

"Nedostatak vode uzrokovao je njihovo lutanje i uništavanje vegetacije i okoline uopće, kao što vidimo kod današnjih slonova. Njihovo uništavanje tla u potrazi za vodom dovelo je do erozija, tako da su plitka jezera potpuno iščezla. Mamuti su doprinijeli svom izumiranju", rekao je profesor Rusell Graham s univerziteta u Pennsylvaniji.

U slučaju da nije bilo kiša niti topljenja leda, mamuti bi najvjerovatnije uginuli vrlo brzo. Slonovima je potrebno između 70 i 200 litara vode dnevno, a takav je slučaj najvjerovatnije bio i s mamutima. Prevelika potražnja za vodom i njen nedostatak uzrokovali su nestanak i posljednjih primjeraka ove vrste.