Neobično okupljanje
154

Pogrebnici organizovali zabavu u Nišu pod nazivom "Grobarijada", jeli tortu u obliku kovčega

I. S.
Foto: Nova.rs/Miljana Isailović
Foto: Nova.rs/Miljana Isailović
Oko 200 pogrebnika sa prostora bivše Jugoslavije, Grčke i Bugarske slavilo je povodom 11. Grobarijade u Nišu. Na ovoj neobičnoj zabavi su, između ostalog, jeli tortu u obliku kovčega.

Domaćini iz Niša potrudili su se da gostima zaista prirede doživljaj za pamćenje pa su dovoženje torte na kolicima prekrivenim pokrovom pratili vatromet i zvuci pogrebnog marša, dok se vještačka magla širila restoranom. Atmosferu sahrane dodatno su dočarale pojedine šaljivdžije među pogrebnicima koje su povremeno naricale za "pokojnikom", prenosi portal Nova.rs.

"Cilj nam je da jedan dan u godini i mi imamo oduška. Gdje smo 365 dana u godini? Sahrana, groblje. Jedan dan u godini imamo i mi pravo da se veselimo i opustimo", izjavio je Ivan Stanisavljević, vlasnik firme Had koja je organizovala 11. Grobarijadu.

Dodao je da je posao pogrebnika izuzetno stresan.

"Posao je bio dosta 'uvećan' tokom dvije godine korone, a sad je sve normalizovano i kako je bilo ranije. Ne bih se složio sa tim da je 'samo smrt jedino sigurno zanimanje'. Ovo je posao kao i svaki drugi. Ko se prihvati da radi odgovorno, on će raditi i sada i kasnije", rekao je.

Foto: Nova.rs/Miljana Isailović
Foto: Nova.rs/Miljana Isailović

Radiša Mihajlović, vlasnik pogrebnog preduzeća Drnda iz Požarevca, kazao je da je on pokušao oživjeti Grobarijadu i do sada je triput organizovao.

"Da poboljšamo kvalitete i demantujemo ove ljude koji nas tako pljuju, koji smatraju da se enormno bogatimo, a ne shvataju da mi radimo 24 sata svakog dana i da smo mi saučesnici tog bola kao i oni jer smo u tom poslu. Mi smo ljudi kao i svi ostali, mi osjećamo i tugu i bol sa tom porodicom koju uslužimo. Mi nikog ne vučemo za rukav da kupi kovčeg od hiljadu ili dvije hiljade evra. Sami biraju, sami nam postavljaju uslove i onda na kraju ne vidim razlog zašto bi se neko pobunio što imamo ovakav skup", objasnio je.

Jakov Škelin iz Šibenika ispričao je da kao pogrebnik radi 25 godina i da je u Srbiji bio i na prvoj Grobarijadi.

"Imamo ideju da napravimo sličnu manifestaciju u Hrvatskoj i ugostimo naše kolege. Nadam se da će to uskoro biti, da ćemo napraviti neku Grobarijadu ili neko druženje kod nas. Cijene se dosta razlikuju, vaš standard, naš standarad, ali nema neke razlike po ponudama, kvalitetu, po cenama se razlikujemo. Mi smo skuplji“