Njemačka
0

Pjesniku koji umro prije 200 godina došao račun za TV

Sarajevo-x.com
Jednom od najpoznatijih i najomiljenijih njemačkih pjesnika Friedrichu Schilleru došao je račun za televiziju. Ništa ne bi bilo čudno u čitavoj priči da Schiller nije mrtav od 1805. godine.

'Zaboravljeni' pjesnik dobio je dvije opomene pred isključenje, jer nije platio račun za televiziju od 17 eura. Opomene je poslala agencija GEZ koja je čak zaprijetila i mogućnošću podizanja tužbe protiv umjetičkog heroja Njemačke.

Opomene su poslane osnovnoj školi, koja nosi Schillerovo ime, u Weigsdorf-Köblitzu u Saxonyji. Druga opomena je poslana čak i nakon što je direktorica spomenute škole poslala pismo agenciji u kojem je navela "da gospodin Schiller više nije u mogućnosti da sluša radio ili gleda televiziju".

Agencija je na pismo odgovorila kako će se pjesniku najviše poznatom po pjesmi "Oda Radosti" za koju je muziku komponovao slavni Beethoven, dug oprostiti samo ako dokaže da ne posjeduje TV aparat.

" Radimo sa mnogo podataka, pa se ponekad ovakve stvari dešavaju. Ime Friedrich Schiller i nije toliko rijetko na ovim prostorima tako da je lako došlo do zabune", prokomentarisala je glasnogovornica agencije GEZ, nakon što se čitava zbrka riješila, prenosi The Guardian.