Zanimljivosti
12

Pet navika prije spavanja koje će vam učiniti dan lakšim

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Gledanje fotografija na Instagramu prije spavanja definitivno vas neće učiniti ništa produktivnijim. Uspješni ljudi neposredno prije spavajanja izdvajaju 30 do 40 minuta za obavljanje rutina koje će im plakšati i pospiješiti naredni dan.

Čak i ako vaša večernja rutina trenutno ne uključuje ništa produktivno, to nije razlog da u svoje živote ne uvedete korisne navike. Rutine na kraju dana pomoći će vam da bolje organizujete svoje vrijeme i da se pomoću njih približite ostvarenju dugoročnih ciljeva.

Planirajte najvažnije zadatke

Planiranje i zapisivanje najvažnijih zadataka svakako nije opuštajuća aktivnost. Ipak ujutro kada se probudite i vidite tri glavna dnevna zadatka koja imate u planu ispuniti biti će vam jasno da je planiranje itekako dobro.

Očistite svoj um

Imate li ikada osjećaj da previše nasumičnih misli i neriješenih pitanja prolazi kroz vašu glavu? Ako vam ovo zvuči poznato i ako pokušavate očistiti svoj um prije spavanja pokušajte sa rezimiranjem dana pisanjem. Osim što postoje dokazi da pisanje ima terapeutske prednosti za vaše tijelo, proces dokumentovanja vaših misli može osloboditi um razmišljanja o drugim stresnim stvarima.

Provjerite vremensku prognozu i izabrati odjeću

Vodite se logikom da što više stvari obavite prije spavanja to ćete manje morati učiniti ujutro. Provjerite vremensku prognozu i izaberite odjeću koju ćete sutra obući. Ukoliko vježbate veća je vjerovatnoća da ćete otići u teretanu ako vam je odjeća ujutro spremna.

Očistite torbu

Torba je uvijek prepuna kovanica, letaka, računa i raznih stvari koje se pomiješaju sa potrebnim stvarima. Učinite sebi uslugu i uklonite neželjene stvari iz svoje torbe ili aktovke. Na taj način izbjeći ćete započinjanje dana u potrazi za novčanikom, ružom za usne ili drugim potrebnim stvarima u masi nepotrebnih.

Opustite se uz svoje omiljene aktivnosti

Nema boljeg načina opuštanja od trošenja vremena na svoje omiljene aktivnosti. Da li je to čitanje knjige, gledanje omiljene serije ili razgovor sa voljenom osobom, nije ni bitno. Nađite 30 minuta dnevno da radite ono u čemu uživate.