Komentari (59)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Molim vas klikajte pozitivno na moj post. Hvala.
boli ih taki...dok oni prave pare, mi pucamo po skenderiji k\'o da je \'93
@Lik Kretenoid se na ceskom kaze LIK. Zadovoljan ? Kretenoidu jedan idi i procitaj sto god u biblioteci o rimskim religijama, a ne PRO.SE.RAVAJ religiozna sr.anja..
Komercijalizacijom legendi i staronarodnih običaja,taj je praznik pretvoren u opcerasireni trend ,koji je krenuo iz Amerike.Udruga njemačke drvne industrije je objavila kako je ove godine prodan rekordni broj stabala: 29 milijuna, što je pola milijuna više nego prošle godine - i daleko više nego što ima kućanstava u ovoj zemlji.
Upotreba imele, vještičje biljke, ostala je zabranjena stoljećima, a u Engleskoj čak i u 20.stoljeću. Godine 1841. njemački princ Albert, suprug engleske kraljice Viktorije, ukrasio je prvo englesko drvce u dvorcu Windsor, nakitivši ga svijećama, raznim slatkišima, voćem i kolačima. Ubrzo je kićenje crnogorice preraslo u zabavu o kojoj je pisao i Charles Dickens, opisujući kićenje jelke okićene lutkama, minijaturni namještajem i glazbenim instrumentima, nakitom, igračkama i sličnim predmetima. Iseljavanjem stanovništva iz Engleske u Ameriku i širom planete, iseljen je i običaj okićenog drvceta, čije je kićenje, uz pečenu puricu, postalo najvažnija aktivnost proslave.Komercijalno tržište dreta otvoreno je oko 1850.godine u –New Yorku!U nekim dijelovima Europe, još su se zadržali običaji da se uz drvo domovi ukrašavaju granama bjelogorice, okićenim jabukama, orasima, suhim grožđem i drugim plodovima iz spremljene zimnice.
Iz ostatka panja hrasta počelo je rasti crnogorično drvce, a Bonifacije je poganima naredio da takvo stablo u buduće koriste kao sveto drvo, koje sa svojim uvijek zelenim granama,po njihovom misljenju potvrđuje beskrajnost i predstavlja vječni Kristov život.Tek, se u 12.stoljeću u Europi bilježi masovnije korištenje crnogorice kao simbola obilježavanja krscanskog praznika, i to u područjima značajnijeg utjecaja katoličke crkve. U 16. stoljeću je kićenje rodendanskog drvca postalo je masovna pojava u Nijemačkoj. Iz Njemačke ovaj se običaj proširio se i druge europske države. Istovremeno, kićenje domova sa imelom i upriličavanje drevnih običaja slavljenja zimskog solsticija zabranila je tadašnja uprava Crkve. Kako bi zatrla održavanje „poganskih“ obreda, a istovremeno obratila ljude na kršćanstvo, predložila je dekoriranje sa zimzelenom tkz. Božikovinom.
U znak poštovanja prema stablu hrasta, u kojem su „zimovali tkz. bogovi žetve i svjetla“, njegove su gole listopadne grane ukrašavali suhim voćem i svijećama, kako bi otjerali zle duhove „mraka i zime“. Ima mnogo legendi kako i zašto su kićenje kuća imelom i suhim hrastovim granjem zamijenjeni kićenjem crnogorice i to u tkz. Badnju noć. Jedna od legendi kazuje da je za uvođenje borova i jelki zaslužan svestenik. Bonifacije, (VIII. st.), engleski redovnik zadužen za organiziranje tadašnjih kršćanskih misija u Francuskoj i Njemačkoj. Na nekom svom putovanju naišao je na skupinu pogana, koji su, okupivši se oko velikog hrasta, pripremali dijete za žrtvovanje. Bonifacije se razbjesnio nad poganima, spasio djetetu život, a drvo hrasta odmah posjekao, ujedno zabranivši dalje obrede pod hrastovima.
Osim toga, kroz stoljeća tehnološkog i civilizacijskog napretka provukli su se i zadržali poganski običaji dekoracije nastambe i stola: šarenilo kićenja, darovanje, paljenje svjetla, pjesme, obilje ića i pića. Najjači utjecaj ostao je iz vjerovanja i običaja starih Slavena. To dokazuje i jedan napjevak, sačuvan u etnomuzikološkim zbirkama, a zabilježen 1952.godine u selu Cigleni, kraj Bjelovara. Stari narodi su drvetu davali najznačajnije mjesto, jer su im šume i stabla pružali zaštitu i sigurnost: gdje raste drvo, ima vode, a voda je život. Drvo je najvažniji detalj slavljenja zimskog solsticija, jer predstavlja pobjedu života nad smrću, svjetlosti nad mrakom, topline sunca nad zimskom hladnoćom. Tako su, na primjer,Slaveni, poznati štovatelji hrasta kao kuće tkz. bogova i duhova, za zimski solsticij brali imelu, koja se jedina zeleni na granama bjelogorice. Imelom su kitili kuću, štale i spremišta za hranu.
Vatikanski list L\'Osservatore Romano iznio je neka zanimljiva zapažanja. Govoreći o datumu proslave navodnog Isusovog (Isa a,s.)rodenja taj je katolički list napisao: \"S povijesnog gledišta, pravi datum Isusova rođenja ne može se sa sigurnošću odrediti ni na temelju rimske povijesti, ni onovremenog popisa stanovništva u Carstvu, ni istraživanja provedenih u kasnijim stoljećima. (...) Kao što je dobro poznato, datum 25. prosinca izabrala je Rimska crkva u četvrtom stoljeću.U poganskom Rimu taj je dan bio posvećen obozavanju Sunca. (...) Premda je Konstantinovim ediktom kršćanstvo postalo priznata religija u Rimskom Carstvu, mit o obozavanju Sunca bio je posebno jak mudu vojnicima . Zbog toga je Rimska crkva došla na ideju da tom danu prida kršćansko značenje tako da obozavanje Sunca zamijeni pravim Suncem Pravednosti, Isusom Kristom (Isa a.s.), te je donijela odluku da se na taj dan slavi njegovo rođenje.\"
Liberalizam,na stetu islama i muslimana.
@enko27 Sad si ispao malouman s tim, ali bas. Cak si i Mitru povezao s jelikom :) - Kako se kaze kretenoid na ceskom?
Svaka cast na komentaru ali mislim da uzalud trosis svoje vrijeme.Vidis i sam kolika kolicina zavidluka i neinformisanosti se pokazuje u komentarima.Strasno je kako svi horski pjevaju o \"gadnim\" arapima a iste nikad ocima vidjeli nisu,kao ni njihove zemlje.Oni ne znaju i nikad i nece znati,koliko humanitarnih fondacija djeluje iz tih istih drzava po kojima oni pljuju i koliko su mozda jos juce dobili neku korist bas od tih \"gadnih\" arapa.(i jos im pricas o ministarstvu za pomoc,hehe)Nek je zapad,koji i stvara siromasne i aparthejde blagoslovljen i dobar,navikli smo na njihovu cizmu ali nekom vlasniku hotela(zapadnjaku) koji je okitio jelku POSUDJENIM nakitom se ne oprasta ;) preporuka svim normalnim ljudima:ne ispravljajte krivu drinu,neka ih u svom vlastitom zavidluku i neznanju.
Odmor za oci,sto jeste, jeste a ko voli nek izvoli, ha ya
prelijepa je....pametni ljudi uživaju u svemu što je lijepo. Nisu svi ograničeni ko neki ovdje
kako ste vi neinformisani novinari...jedini hotel na svijetu sa 7 zvijezdica je Burj Al Arab i nalazi se u Dubaiu.Palace je reg 5 star hotel,i 7 dana na mjesecu ne kosta milion dolara,sta pricate.Prosjecna cijena sobe je oko 4500AED,sto je odprilike oko 2700KM.A sto se tice batlera i automobila,pa dragi prijatelji,cak hoteli sa 3 zvijezdice danas to imaju. Puno pozdrava sa raecepcije Hotela Palace!!! ;-)
jelka u abu dhabiju? hahahha presmijesno
Preseravanje...da je neki zapadnjak to ucinio tamo vec bi bio strpan u zatvor. Ovi Emiracani su takvi licemjeri tj. munafici. Ako neki Englez poljubi svoju nevjencanu djevojku u baru onda ga ovi uhvate i strpaju u zatvor, njegovu curu takodjer jos je diraju i siluju a onda ih po seriatu osude. Ja jesam musliman i sekularan sam ali necu nikada otici tamo u Emirate. Drugo sto rade je kidnapovanje i silovanje i mukih i zenskih.