Raj za ljubitelje starina
13

Obišli smo sajam antikviteta u Zagrebu: U prodaji su knjige, puške, mačevi i aparati

L. K.
Foto: L. K./Klix.ba
Foto: L. K./Klix.ba
Prilikom posjete zagrebačkom Adventu, iskoristili smo vikend kako bismo obišli još jednu od vrlo poznatih gradskih atrakcija - sajam na Britanskom trgu. Ovaj događaj svakog vikenda privlači veliki broj ljubitelja starina, a u ponudi je moguće pronaći sve, - "od igle do lokomotive".

Sajam je bio otvoren već tri sata kada smo u nedjelju zakoračili u gužvu na Britancu. Posjetitelji različitih generacija obilazili su raznovrsnu ponudu - na stolovima su izložene igračke, knjige, ploče, escajg, posuđe... Sadržaj je toliko interesantan i primamljiv da je gotovo nemoguće odlučiti odakle početi, a gdje završiti.

Onima koji su ranije posjetili sarajevsku autopijacu ili neki sličan bazar - takve su dileme vrlo poznate. No već u početku je važno naglasiti kako je zagrebački sajam dosta manji od naše autopijace. Ali bez obzira na veličinu, i u glavnom gradu Hrvatske vikendom možete naći mnoštvo vrlo interesantnih stvari.

Foto: L. K./Klix.ba
Foto: L. K./Klix.ba

Pažnju posjetitelja najviše privlače knjige, a cijene se kreću od 2 do 50-60 KM. Vrlo su popularne i ploče domaćih i stranih izvođača, čije cijene iznose oko 20-30 KM. Na jednom od stolova izloženi su analogni i digitalni fotoaparati i objektivi, kao i stare video kamere i posteri filmskih klasika snimljenih u zemljama bivše Jugoslavije.

U ponudi su razglednice iz različitih historijskih razdoblja (na pozadini pojedinih napisane su posebne poruke i pozdravi iz dalekih zemalja), stari satovi, poštanske markice, zlatno i srebrno prstenje, značke, medalje, kovanice i papirne novčanice, mačevi, sablje i crno-bijele fotografije koje prikazuju jednu ili više osoba - nastale ko zna kad i ko zna gdje.

Foto: L. K./Klix.ba
Foto: L. K./Klix.ba

Na stolovima su i puške, šeširi, kompasi, pilotske naočale, biserne ogrlice i druge vrste nakita. Ljubitelji umjetnina ovdje će sigurno potrošiti nekoliko sati istražujući raznovrsnu ponudu, a oni koji žele pronaći jeftin namještaj za stan na sajmu će vrlo povoljno moći otkupiti lampe, zidne satove, ormare, stolove, stolice...

"Prodaja nekad ide vrlo dobro, a nekad se kući vraćamo bez ikakve zarade", kažu prodavači te dodaju kako u prosjeku svake nedjelje zarade oko 100-150 KM.

Foto: L. K./Klix.ba
Foto: L. K./Klix.ba

Za cijene se, kao i na svakom sajmu i pijaci, možete dogovarati. Zagrepčani u šali kažu da se po načinu cjenkanja vrlo lako da zaključiti "ko je šmeker, a ko samo u prolazu". Predmeti stižu iz različitih dijelova svijeta, a prodavači će vam vrlo rado pričati o tome gdje su ih i kako otkupili, te kakvu priču nose.

Odlučite li posjetiti Britanac vikendom, morate znati da je sajam otvoren subotom i nedjeljom od 7 do 14 sati. Najviše stolova je popunjeno u periodu od 8-13 sati, a cijene se kreću od jedne kune - do nekoliko hiljada kuna.

Stoga, zaputite li se uskoro u Zagreb, odvojite nekoliko slobodnih sati, pripremite novčanike i spremite se na cjenkanje - jer ćete sa ovog sajma teško izaći praznih ruku.