Zanimljivosti
0

Nekoliko zanimljivih činjenica o dinosaurima koje možda niste znali

Sarajevo-x.com
Prema podacima najnovijeg istraživanja, dinosauri su uspjeli preživjeti čak 700.000 godina nakon što je Zemlju pogodio masivni meteor za kojeg se vjerovalo da je uzrok njihovog nestanka. Britanski "Telegraph" je objavio nekoliko zanimljivih činjenica o ovim prastarim životinjama koje možda niste znali.

Najmanji odrasli dinosaur je bio veličine kokoške. Bio je biljojed, baš kao lesotosaur. Naučnici su pronašli manje fosline ostatke, ali se u tim slučajevima radilo o bebama dosta većih dinosaura.

Veličina najmanjeg jajeta dinosaura je tri centimetra. Nije poznato kojoj vrsti dinosaura je pripadalo.

"Najpametniji" dinosaur je bio trodon, predator dug dva metra, a veličina njegovog mozga je bila slična velićini mozga sisara. Imao je stereoskopski vid i ruke kojima je mogao hvatati plijen.

Najmanje "pametan" dinosaur je bio stegosaur. Imao je mozak veličine oraha koji je bio težak samo 75 grama.

Najviši dinosauri su bili brahiosauri. Prednje noge su im bile duže od stražnjih, zbog čega su nalikovali na današnje žirafe. Svoj izuzetno dugi vrat su koristili kako bi se hranili krošnjama visokog drveća. Bili su visoki oko trinaest metara. Najviši dinosaur je bio sauroposejdon koji je mogao narasti i do 18,5 metara.

Najbrži dinosauri su bili ornitomimosauri koji su mogli trčati brzinom od 60 km/h.

Najstariji dinosauri koji su poznati su stari 230 miliona godina, a pronađeni su na Madagaskaru. Još uvijek nisu dobili svoj zvanični naziv. Prije pronalaska ovih dinosaura, najstariji je bio eoraptor koji je živio prije 228 miliona godina.