Zanimljivosti
227

Najudaljeniji otok na svijetu sa 262 stanovnika zapošljava nastavnike

Klix.ba
Tristan da Cunha, najzabačenije ostrvo na svijetu do kojeg vam treba sedam dana da dođete, objavio je traži radnike. Vulkansko ostrvo na kojem živi 262 osobe nalazi se na jugu Atlantika.

Najbliže mjesto otoku je Cape Town, ali i od njega vam treba minimalno sedam dana da dođete, ukoliko dozvoljavaju vremenski uvjeti. Na otoku žive i 22 učenika dobi od tri do 16 godina, kojima su potrebni nastavnici. Raspisan je konkurs za nastavnike matematike, nauke, engleskog i geografije. Nastavnici su potrebni na tri i šest mjeseci.

Prvi doseljenici na Tristan da Cunhu stigli su u 19. stoljeću, a svoju djecu su slali u Englesku ili u Južnu Afriku na školovanje. S obzirom na to da je otok udaljen 3.350 kilometara od Rio de Janiera u Brazilu i 2.800 kilometara od Rta dobre nadeu Južnoj Africi, rijetko se ko odluči živjeti tu.

Nemaju plažu iz snova niti hotel, ali imaju kafanu u gradskoj vijećnici. Česta kiša i temperatura oko 15 stepeni, utjecalo je na to da otok i nije privlačan za posjetioce i turiste.

Prvi doseljenice bili su Amerikanci koji su stigli 1810. godine, a šest godina kasnije uslijedilo je formalno pripajanje Velikoj Britaniji. Cilj je bio spriječiti Francusku da otok koristi kao bazu za spašavanje Napoleona Bonaparte iz zatvora na Sint Helena otoku.

Kada stignete na otok dočeka vas tabla doborodošlice: Dobrodošli na najusamljeniji otok. Ljudi na njemu su većinom ribari i farmeri.

Ukoliko ste avanturstičkog duha, volite putovati i upoznavati različite kulture, Tristan da Cunha bi moglo biti mjesto za vas. Potrebno je da imate dvije godine radnog iskustva po engleskom sistemu i da je predavanje vaša strast. Preduvjet je odlično poznavanje engleskog jezika.

Osim za učenje djece, nastavnici će biti zaduženi i za dodatnu obuku nastavnika koji žive na otoku, ali nisu dovoljno obučeni. Aplicirati možete do 17. septembra ove godine.