Nova historija
200

Najtužnija fotografija čovječanstva nastala je na dan kad smo svi zanijemili

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Mnogo je potresnih fotografija objavljeno na dan rušenja njujorških "Tornjeva blizanaca" u koje su se teroristi 11. septembra 2001. godine zabili s dva aviona, ali niti jedna nije izazvala toliko emocija kao "The Falling man".

Riječ je o fotografiji muškarca koji je skočio iz jednog od gorućih 'blizanaca'. Snimio ju je Richard Drew, fotograf Associated Pressa koji, kao i mnogi drugi tog jutra u New Yorku, nije bio svjestan terorističkog napada. Vjerovao je da se dogodila neka vrsta eksplozije.

Drew je tog dana fotografirao haotične prizore u New Yorku kaosa i na tlu i na nebu, a tek kod kuće vidio je da je snimio i čovjeka koji pada.

"Nisam znao da imam čovjeka u tom položaju dok zapravo nisam vidio fotografiju na svom računalu. Nazvao sam jednog od naših urednika, pokazao sam mu sliku i rekao: To je to, ovo mora biti ta slika," rekao je Drew za Time.

Ubrzo potom fotografija se pojavila na naslovnim stranicama novina i magazina. No, ubrzo je postala uznemirujućom pa je više nisu htjeli objavljivati. Procjenjuje se da je tog dana oko 200 osoba izgubilo život skočivši s gorućih nebodera. Mnogi su pritom i snimljeni, ali niti jedna fotografija nije privukla toliko pažnje i izazvala toliko reakcija kao Drewova.

Što se tiče identiteta "Čovjeka koji pada", do danas nije jasno utvrđen. Neki smatraju kako je riječ o Jonathanu Brileyu, tehničaru koji je radio u restoranu Windows na 106. katu Sjevernog tornja dok neki tvrde kako je riječ o Norbertu Hernandezu koji je radio kao slastičar također u restoranu Windows, piše RTL.hr. No. čak ni obitelji obojice spomenutih nisu sigurne o kojem se točno radi. Sam Drew kaže kako nikada nije požalio što je snimio tu fotografiju.

"To je jedina fotografija na kojoj se vidi kako netko taj dan umire. To je jako tiha fotografija. Volim o njemu razmišljati kao o nekom nepoznatom vojniku", rekao je Drew.