Zanimljivosti
40

Mostarski Bruce Lee među deset ludih statua poznatih osoba širom svijeta

Klix.ba
Statua Brucea Leeja u Mostaru
Ugledni američki portal Parade.com objavio je zanimljiv tekst o najinteresantnijim ili kako su ih oni nazvali "ludim" statuama poznatih osoba širom svijeta. Među njima je i statua Brucea Leeja u Mostaru.

Statua slavnog majstora borilačkih vještina Brucea Leeja postavljena je u mostarskom parku Zrinjevac u novembru 2005. godine. Nekoliko mjeseci kasnije, nepoznati su vandali Leejev kip, umjetničko djelo Ivana Fijolića, oštetili - podigli s postolja i nagnuli naprijed, te je nedugo nakon toga sklonjen iz parka na sigurniju lokaciju. Početkom juna kip je ponovo osvanuo na svom mjestu.

Među ludim statuama je i ona Colina Firtha u Londonu, koja je visoka skoro devet metara. Smještena u jezeru pored Hyde Parka, statua glumca urađena je prema jednoj secni iz filma "Pride and Prejudice". Među ludim se nalazi i kip Johnnyja Deppa, koji je režiser Emir Kusturica postavio u Mokroj Gori. Kip je rad umjetnika Božidara Nikolića. Glumac i bivši guverner Arnold Schwarzenegger dobio je prije dvije godine vlastitu statuu u rodnom gradu Thalu u Austriji.

Još jedan glumac dobio je svoju bronzanu statuu u Srbiji. Naime, 2007. godine u beogradskom selu Žitište otkriven je kip Sylvestera Stallonea. Statua pjevača Johna Lennona postavljena je 2000. u jednom parku u Havani na Kubi.

Statua Michaela Jacksona visoka više od 10 metara postavljena je na parkingu McDonald'sovog resotarana u Eindhovenu u Holandiji.

Belgijanci su prošle godine odali počast glumcu Jean-Claudu van Dammeu te ispred jednog shopping centra u Briselu podigli veliku bistu.

Pjevač Elvis Presley dobio je veliku statuu u Shreveportu u američkoj saveznoj državi Louisiani. Postavljena je ispred sale u kojoj je nekad pjevao.

Osim Deppa i Sylvestera Stallonea, u Srbiji je podignuta i statua Boba Marleyja.