Tvrdnje švicarskih stručnjaka
4

Mona Lisa u Louvreu je duplikat, original je stariji deset godina

Klix.ba
Leonardo da Vinci je naslikao originalnu verziju Mona Lise deset godina prije nego što je naslikao slavnu verziju slike koja se danas nalazi u muzeju Louvre u Parizu, tvrde likovni stručnjaci.
Riječ je o slici Mona Lisa iz Islewortha, koja je neznatno veća od poznatog portreta i koja je dugo bila predmet debata zbog autentičnosti.

No, neprofitna švicarska organizacija Mona Lisa najvaljuje da će iznijeti historijske, naučne i neoborive dokaze da je sporna slika djelo slavnog Da Vincija i da je ona u Louvreu duplikat.

S druge strane profesor s Oxforda Martin Kemp tvrdi kako je nemoguće da je Mona Lisu iz Islewortha naslikao Leonardo da Vinci.

"Toliko toga je pogrešno. Haljina, kosa i sam okoliš, jasno je da ovo nije Leonardov stil", kazao je Kemp, prenosi Daily Mail.

Sliku Mona Lisa iz Islewortha otkrio engleski kolekcionar Hugh Blaker nešto prije Prvog svjetskog rata prilikom razgledavanja kuće jednog plemića u Somersetu. Nakon što ju je kupio, sliku je odnio u svoj studio u Isleworthu, po čemu je i dobila ime.

Kasnije ju je prodao američkom kolekcionaru Henryju Pulitzeru, koji ju je poklonio svojoj djevojci, a trenutno je pohranjena u Švicarskoj.