Ugroženi morem
0

Maldivi kupuju novu zemlju za državu

Sarajevo-x.com
Novizabrani predsjednik Maldiva najavio je da će vlada početi štedjeti kako bi se nabavila nova zemlja za ovu ostrvsku državu ugroženu podizanjem nivoa mora.

Zemlja koju turisti obožavaju zbog pješčanih plaža, brojnih palmi i čiste vode, svakodnevno se susreće sa ugrožavanjem svoja 1.192 koralna ostrva, uslijed klimatskih promjena.

Mohammed "Anni" Nasheed, prvi demokratski predsjednik ove države u Indijskom okeanu, izjavio je za Guardian da će početi ostavljati po strani dio od prihoda od turizma, kako bi se kupila nova zemlja, ako se rast nivoa mora nastavi.

"Ne možemo učiniti ništa da zaustavimo klimatske promjene, tako da moramo kupiti zemlju negdje drugo", istakao je. "To je opcija za najgori mogući ishod. Ne želimo napustiti Maldive, ali ne želimo postati izbjeglice i decenijama živjeti pod šatorima."

Nasheed je o ovoj temi već razgovarao sa brojnim državnicima. Indija i Šri Lanka su najvjerovatnije mete jer imaju sličnu klimu i kulturu, a među opcijama je i Australija.

Od ušteđenog novca stvorit će se fond, baš kao onaj koji imaju arapske zemlje zahvaljujući nafti.

"Kuvajt može investirati u kompanije, mi ćemo investirati u zemlju", kaže predsjednik.

Njegov prethodnik na toj poziciji, Maumoon Gayoom, također je ukazivao na opasnost koja prijeti Maldivima zbog globalnog zatopljenja. I on je predlagao preseljenje građana na sigurnija ostrva jer je alternativa u vidu gradnje zaštitnih zidova na 193 naseljena ostrva bila preskupa.