Zanimljivosti
0

Kinez srušio skulpturu jer mu se nije dopadala boja

FENA
Skulptura vrijedna dva miliona juana (184.000 eura) srušena je u Kini dva dana prije nego što će svečano biti otkrivena zato što se jednome visokom zvaničniku nije dopala njezina boja, prenijeli su u utorak lokalni mediji.

Umjetničko djelo "Let", za čiju je izradu bilo potrebno dvije godine, trebalo je da uljepša novu aerodromsku zgradu u Tjanjinu, lučkom gradu na sjeveroistoku Kine.

Umjesto toga skulptura je srušena po naređenju zamjenika gradonačelnika kome se nije dopala prilikom obilaska aerodroma tri sedmice prije njegova otvaranja. "Nije mu se svidjela boja. To je bilo dovoljno da se zapečati sudbina skulpture", kazao je njezin autor Chu Jiansiong.

Aerodromske vlasti su lokalnim medijima naredile da ne izvještavaju o rušenju skulpture - vijugave metalne konstrukcije s krilima u raznim bojama na vrhu. Usprkos zabrani, zvanična kineska televizija je napravila objektivnu reportažu o cijelome događaju.

U posljednje vrijeme je nekoliko kineskih zvaničnika došlo pod udar kritike javnosti zbog umiješanosti u izvođenje ekstremno skupih radova, finansiranih iz javnih fondova.