Snaga volje
0

Kinez nogama slika umjetnička djela

Sarajevo-x.com
Kada mu je bilo samo četiri godine, Huang Guofu (41) iz Chongqinga u Kini je nakon strujnog udara izgubio obje ruke. No, to ga nije spriječilo da radi ono što najviše voli, a to je slikanje.

Huang, koji je postao i zamjenik kustosa u muzeju Chongqing Talents, namjerava naslikati kolekciju portreta svog rodnog grada. Materijal za svoja buduća djela traži pomoću kompjutera, a tastaturom se služi pomoću olovke koju drži nožnim prstima. Huang nikada do sada nije pomislio odustati od stvaranja umjetničkih dijela, uprkos teškom invaliditetu.

Slikanje ga je zainteresovalo kada je imao 12 godina, Svaki dan je nakon nastave u školi slikao nogom. Njegova su djela izlagana u lokalnom kulturnom centru, te su privlačila veliku pažnju javnosti. Školovao se u gradskom centru za umjetnost. Školovanje je napustio kada mu je bilo 18 godina, jer mu je otac bio smrtno bolestan. U to vrijeme je očajnički trebao novac kako bi mu što više pomogao. Putovao je u mnoge gradove i slikao pored ulice kako bi svoje djela prodavao i skupljao novac.

Nakon što je čuo komentare da ne izgleda lijepo kada slika nogama, Huang je to činio držeći kist u ustima.

Djevojku je upoznao 1999. godine tokom boravka u provinciji Sichuan. Djevojka Hu Guohui je bila impresionirana njegovim vještinama i voljom. Vjenčali su se 2000. godine, te se preselili u Huangov rodni grad Chongqing.

Nakon vjenčanja, Hu je postala asistentica svom mužu, te nosila njegov pribor.

Tokom svjetskog sajma u Šangaju 2010. godine, Huang je pozvan da svoje vještine pokaže javnosti.

U muzeju u kojemHuang radi ima još nekoliko slikara koji slikaju pomoću nogu i usta.

"Kada vam život zatvori jedna vrata, sigurno vam otvara druga u isto vrijeme. Želim pokazati mlađim generacijama da prepreke u životu ne postoje. Jedina prepreka vam je to da li želite učiniti nešto ili ne.", pokučio je Huang.