Inspiracija filmskim hitom
0

Kineska provincija dio planine nazvala 'Avatar'

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U južnoj kineskoj provinciji Hunan vlada je odlučila da dio jedne planine nazove prema trenutno najuspješnijem filmskom ostvarenju - Avataru. Od danas, nakon svečane ceremonije održane u gradu Zhangjiajie, u Kini se nalazi bar jedan planinski predio koji nosi naziv 'planina Avatar Hallelujah '. Provincijske vlasti se nadaju da će nakon uspjeha filma uspjeti privući svjež kapital na svoje područje.

Vlada provincije Hunan je objavila da su 'Hallelujah Mountains' koje su pojavljuju u filmu bile inspirirane serijom fotografija 'Southern Sky Column' koju je jedan holivudski fotograf napravio upravo ovdje 2008.godine.

"Mnoge fotografije koje je on tamo načinio postale su prototip za različite elemente u 'Avataru', uključujući 'Hallelujah mountains'", objavljeno je na vladinom web siteu.

'Avatar' je do sada zaradio 1,84 milijarde dolara širom svijeta, što ga čini najvećim filmskim ostvarenjem svih vremena.

Samo u Kini film je zaradio 80 miliona dolara i postao je najpopularniji film svih vremena u ovoj zemlji.

Grad Zhangjiajie se sada nada da će ovoliki uspjeh i sam kapitalizirati.

'Pandora je daleko ali Zhangjiajie je blizu', kaže se u vladinom oglasu i poziva sve da posjete 'planinu Avatar Hallelujah' i otkriju 'pravi Pandorin svijet'.