Nema rodni list
0

VIDEO / Kćerka robova ne može dokazati da ima 119 godina

Sarajevo-x.com
Rebecca Lanier tvrdi da ima 119 godina i da je najstarija osoba na svijetu. Međutum, zvaničnici Guinnessove knjige ne žele je proglasiti najstarijom osobom jer nema dokaz, odnosno rodni list.

Lanier, iz Warrensville Heightsa u Ohiju, rođena je 1892. godine. Njeni roditelji su bili robovi, i iako je ropstvo ukinuto 30 godina prije njenog rođenja, crnci na jugu su u to vrijeme bili diskriminisani i nisu dobijali rodne listove.

Zbog toga ona danas ne može dokazati da ima 119 godina i da je najstarija žena na svijetu.

"Riječ je o veoma strogom procesu i dokaz je rodni list", kazao je za Daily Mail glasnogovornik Guinnessove knjige rekorda.

Lanier posjeduje dokument od socijalnog osiguranja u kojem je navedeno da je 1892. godina njenog rođenja. Međutim, taj dokument nije validan. Da bi potvrdila datum svog rođenja starica mora imati rodni list, državljanstvo ili prijavu mjesta boravka u kojoj je navedena godina njenog rođenja.

No, da li će ući u knjigu rekorda staricu ne zabrinjava previše. Nedavno je sa svojim najbližim proslavila 119. rođendan. O njoj brine njen unuk Jimmie Shambley i njegova porodica, kod kojih i živi.

"Ona je još uvijek dobrog zdravlja. Svako jutro sama pravi krevet i oblači se", kazao je Shambley.

Starica tvrdi da je njen recept za dugovječnost "samo živjeti", a kada je unuci i djeca pitaju koliko ima godina, ona spremno odgovara: "Ne brinite vi o tome koliko sam ja stara." Svojevremeno je prakticirala kinesku borilačku vještinu tai chi, zbog čega je danas dobrog zdravlja i nema nikakvu potrebu da uzima lijekove.

Lanier je imala sedmero djece, ali dvije njene kćerke su umrle. Ima 15 praunučadi, 18 čukununučadi i dvoje čukun-čukununučadi.

Starica je preživjela dva svjetska rata, a za njenog života izmijenilo se 20 predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, ljudi su osmislili avione i zaplovili zrakom, a žene dobile pravo glasa.

Podsjetimo, prema Guinnessovoj knjizi rekorda najstarija osoba na svijetu je Besse Cooper koja ima 114 godina.