Proizvodnja tokom 1992.
789

Kako je Fabrika duhana Sarajevo tokom opsade radila punom parom

I. S.
Foto: YouTube/screenshot
Foto: YouTube/screenshot
Fabrika duhana Sarajevo je nekada bila gigant koji nije prestao raditi čak ni tokom opsade. Iako je u glavnom gradu vladao potpuni haos, Sarajlijama nije oduzet jedan od njihovih najdražih užitaka - konzumiranje duhana.
U Sarajevu, kao i u svim drugim gradovima bivše Jugoslavije, pušenje ne predstavlja naviku, već način života. Nikotin je najjeftiniji sedativ, a nekima se posrećilo pa su i u ratu mogli kupovati cigarete.

Naravno, svi objekti u gradu su bili oštećeni pa se većina tvornica zatvorila. Međutim, radnici Fabrike duhana su počeli raditi punom parom "ispod zemlje".

Makedonski list duhana je prirodni proizvod koji u međuvremenu nije propao. Duhan je stavljan u mašine, a vrijedni radnici su ga zatim pakovali, kao što je moguće vidjeti u reportaži Sky Newsa.

Nisu imali pakovanja pa su cigare umotavali u listove jugoslavenske literature, pivske etikete, rječnike, rodne listove itd. Naravno, tada nisu štampana upozorenja o štetnosti pušenja, ali to u periodu opsade nije bilo bitno.

Trideset godina kasnije, Fabrika duhana Sarajevo prestaje s radom. Proces likvidacije će biti pokrenut 31. marta. Radnici su tokom proteklih godina upozoravali na loše stanje u ovom nekadašnjem gigantu.