Zanimljivosti
0

Da li je Hulk katolik, a Superman metodist?

Klix.ba
Vatikanski dnevni list L'Osservatore Romano osvrnuo se na omiljene junake stripa, Batmana, Supermana i Hulka te njihova vjerska opredjeljenja.

U svom posljednjem osvrtu na popularnu kulturu, ovaj list je istražio "religioznost superheroja", a tekst je objavljen nakon što je posljednji film o Supermanu zaradio više od 250 miliona dolara na američkom box officeu.

Novinar Gaetano Vallini piše kako postoje brojni dokazi da je Hulk katolik.

"Je li dovoljno da neka osoba ima krunicu u ruci, pa da je se proglasi katolikom? Bruce Banner, nevjerovatni zeleni čovjek, oženio je svoju voljenu Betty Ross u crkvi, a katolički svećenik vodio je ceremoniju. Tu su i stotine drugih dokaza koji nedvosmisleno pokazuju dosljednost Hulkove vjere", piše Vallini.

Jedan od likova koji u stripovima imaju direktnu referencu na katoličanstvo je Nightcrawler, junak iz Marvelovih stripova o grupi mutanata X-Men. Poznat i pod imenom Kurt Wagner, Nightcrawler je mutant sa akrobatskim i teleportacijskim moćima, čije je tijelo prekriveno kršćanskim tetovažama.

Vallini piše i kako postoje sigurni dokazi u stripovima da je Batmanova majka bila katolkinja.

Što se Supermana tiče, novi film je pokrenuo brojne debate o njegovom vjerskom opredjeljenju. Navodno je Supermanov alter ego, Clark Kent, metodist. Američke crkve pozdravile su film, pa čak i preporučile svojim vjernicima da ga pogledaju.

U brojnim analizama Supermanovog lika, što u filmu, što u stripu, često se ukazuje na brojne sličnosti između njega i Isusa, a ta poređenja postoje od prvog Supermanovog pojavljivanja 1932. godine. Recenzent Emilio Ranzato ukazuje na to da su obojica poslani kako bi riješili probleme na Zemlji, samo što Superman koristi i nasilje kako bi postigao svoje ciljeve.

Iako je list L'Osservatore Romano nastao kako bi objavljivao zvanične papine angažmane i promišljanja o vjerskim pitanjima, čini se da ima određenu slabost ka filmu i stripu. Raniji osvrti bavili su se Harryjem Potterom i Jamesom Bondom, dok su 2010. godine opisali Homera Simpsona kao "istinskog katolika".