Zanimljivosti
16

VIDEO / Superman danas slavi 75. rođendan

Piše: Adnan Učambarlić
Prvi super heroj u historiji, Superman, pojavio se 18. aprila 1938., u prvom broju DC-jevog serijala "Action Comics". Strip je djelo autora Jerryja Siegela i Joea Shustera. Superman danas predstavlja univerzalnog spasioca i ikonu pop kulture.

Siegel i Shuster nisu ni sanjali koliki će utjecaj njihov strip ostaviti na svjetsku pop kulturu. Djelo dvojice mladih autora, koji su se kao većina stanovnika SAD morali boriti sa posljedicama industrijske krize, zarazilo je čitavu planetu. Nažalost, svoja prava na Supermana su prodali prilično rano i to za mali novac, tako da se danas njihovi nasljednici nalaze u sudnici sa predstavnicima DC Comicsa i studija Warner Bros. Danas, spomenuti prvi broj Action Comicsa među kolekcionarima dostiže vrijednost od gotovo dva miliona dolara.

Ko je Superman

Nakon što je naučnik Jor-El bezuspješno upozoravao vijeće planete Krypton da će njihova planeta eksplodirati, odlučio je svog sina Kal-Ela ubaciti u raketu i poslati ga na Zemlju, čija je atmosfera odgovarala onoj na Kryptonu. Zemljino Sunce imalo je neobičan utjecaj na malog Kal-Ela. Njegove ćelije su djelovale poput solarne baterije te on razvija nevjerovatnu snagu, postaje gotovo neranjiv, razvija super čula i leti.

Raketa ga donosi u blizinu gradića Smallville, u srcu Kansasa, gdje ga pronalaze Jonathan i Martha Kent, koji ga odgajaju kao vlastitog sina i daju mu ime Clark Kent.

Svoje porijeklo i pravo ime Clark saznaje tek nakon 18. godine, kada odluči postati novinar, a svojim nadnaravnim sposobnostima pomoći svijetu koliko god može. Martha Kent mu pomaže pri kreiranju danas čuvenog plavo-crveno-žutog kostima i legenda je rođena.

Ime Superman dobija tek kasnije, nakon što su mediji počeli izvještavati o biću nadljudskih sposobnosti koje je brže od metka, jače od lokomotive i u stanju da preskoči zgradu u jednom skoku.

Superman svojom borbom za dobrobit čovječanstva ubrzo postaje sinonim za univerzalnog spasioca, čije su jedine slabosti radioaktivni dijelovi eksplodirane matične planete, koji se kao meteori mogu naći širom univerzuma, a poznati su kao Kryptonit. Pored toga, Superman nije u stanju vidjeti kroz olovo te je ranjiv magijom.

Utjecaj Supermana na stvarni svijet

Koliko je lik Supermana postao bitan u svakodnevnom životu pokazuje činjenica da je o njegovoj smrti u stripu (1993. godine) izvještavao i CNN i Time magazin. Događaj je toliko uzdrmao svijet, da su mediji pisali kao da se radilo o stvarnoj osobi, a ne liku iz stripa.

Mnogi kritičari smatraju da priča o Supermanu nije ništa drugačija od priče o Mojsiju, kojeg su roditelji skrivenog u korpici pustili niz rijeku u nadi za njegov spas. Neuništiv čovjek koji ne hoda, već leti, dobročinitelj, koji se žrtvuje za spas čovječanstva da bi se ponovo vratio u život, su samo neke od paralela kojim ljudi povezuju super heroja iz stripa i lik i djelo Isusa Krista. Mnogi u Supermanu nalaze i paralele sa Samsonom ili Heraklom, tako da uopće ne čudi što je 1997. godine glumac Nicolas Cage, koji je trebao tumačiti Supermana u filmskom projektu Tima Burtona "Superman Lives", izjavio kako "Grčka ima Troju, Engleska Shakespeara i Gospodara prstenova, a Amerika Supermana".

Superman je postao jedan od najprepoznatljivijih likova pop kulture, tako da poznati logo možemo vidjeti na majicama raznih generacija, tetovažama na ramenu Bon Jovija ili Shaqa O'Neilla, a mogli smo ga vidjeti i u akciji u poslijeratnom Sarajevu, kada je uz pomoć UNICEF-a na inicijativu tadašnje prve dame SAD-a Hillary Clinton pomagao djeci u čuvanju od mina.

Mimo stripa, Superman je veoma brzo zavladao i drugim medijima, pa čak i Broadwayjom. Ipak, vrhunac popularnosti doživio je 1978. godine, kada je reditelj Richard Donner snimio danas legendarni film o njemu, sa mladim Christopherom Reevom u glavnoj ulozi. Nakon toga, snimljena su još četiri filma o Supermanu, tri sa Christopherom Reevom i jedan sa Brandonom Routhom, a u junu ove godine izlazi i dugoočekivani film "Man Of Steel", sa Henryjem Cavillom u glavnoj ulozi.