Zanimljivosti
0

Programer iz Kalifornije najveći je kolekcionar stripova na svijetu

Klix.ba
Bob Bretall
Bob Bretall
Kalifornijski fanatik za superherojima iznenadio je svijet svojom kolekcijom stripova koja prekriva gotovo svaki centimetar njegovog doma. Kolekcija teži 8,5 tona, prikupljana je 43 godine i još uvijek raste.

Bob Bretall (51) svoj je prvi strip, "Amazing Spider-Man #88", dobio kao osmogodišnjak, a sada, 43 godine kasnije, njegova kuća je zatrpana kutijama punih stripova, a on se ne zaustavlja.

"Jednostavno volim ovaj medij i planiram da čitam stripove i sakupljam ih do kraja života. Moj brat Russ me zarazio kada mi je dao novac da kupim stripove. Svidjeli su mi se likovi i priča te sam samo nastavio da kupujem. Moj otac i stariji brat Randy to nikada nisu shvatili, ali su mi svi ostali davali priličnu podršku. Moja supruga ne čita stripove, ali mi pomaže da ih katalogiziram i održavam. Moja djeca i njihovi prijatelji generalno misle da je kolekcija prilično 'cool', a veliki broj mojih prijatelja također čita i sakuplja stripove. Svi su složeni te ih ne moram puno micati. Ukoliko mi je neki potreban, pogledam bazu podataka i pronađem kutiju u kojoj se nalazi", kaže ovaj programer iz Mission Vieja u Kaliforniji.

Bob mjesečno čita oko 115 stripova, a Spider-Man će mu uvijek biti omiljeni junak.

"On me je i natjerao na sakupljanje. Uvijek sam smatrao da je on heroj sa kojim se veoma lako povezati. Imao je svoje probleme sa kojima se borio, ali je uvijek činio prave stvari. Obožavam rečenicu Stana Leeja 'Sa velikim moćima dolazi i velika odgovornost'. Ti rani Marvelovi stripovi nisu bili pisani samo za djecu i bili su veoma napredni. Često sam, dok sam kao dijete čitao stripove, morao da gledam u rječnik. Spider-Man će uvijek biti moj miljenik, iako više ne čitam nove stripove o njemu".

Uprkos stripovskoj renesansi u hollywoodskim filmovima baziranim na pričama po Marvelovim i DC stripovima, Bob ih baš i ne cijeni.

"Trenutno je moj omiljeni strip 'Harbinger', koji izdaje Valiant. Moje čitanje Marvelovih i DC-jevih junaka svelo se na samo 20 posto od 115 stripova, koliko čitam mjesečno", kaže Bob.