Igra s jednom porukom
0

(Iz)bacite Berlusconija iz G8

Sarajevo-x.com
Borci protiv siromaštva Bono i Bob Geldof osmislili su online igru u kojoj je glavni lik premijer Italije, Silvio Berlusconi. Igra nosi samo jedu poruku - Italija tako malo pomaže Africi da je zaista zaslužila da bude izbačena iz G8, odnosno iz kluba bogatih zemalja. Zato, uhvatite Berluconija za noge, zamahnite i bacite ga što dalje.

Igra u kojoj je cilj da Berlusconija bacite što dalje naziva se Hurl Berl. Putem miša kontrolišete u kojem smjeru i kojom jačinom želite italijanskog premijera baciti.

Berlusconi tada leti u nebo, odskače od paperjaste bijele oblake, a onda pada na zemlju uz tup udarac i oblak prašine. Ako slučajno ne bacite dobro, pa se Berlusconi zabije u mrežu, onda ćete ugledati druge čelnike G8 kako drže transparent i bodre vas da još jednom pokušate.

"Želimo da probate i bacite Silvia Berlusconija što dalje od G8", navodi se na zvaničnoj stranici Organizacije One koju je osnovao Bono i koja se bori protiv siromaštva u zemljama razvoja.

Na samitu G8 u Gleneaglesu 2005. godine dogovoreno je da se Afrci pomogne sa dodatnih 25 milijardi dolara. No, kako tvrde borci protiv siromaštva Italija je zemlja koja najmanje poštuje data obećanja.

Inače, čelnici bogatih zemalja će se uskoro sastati u Kanadi, a borci protiv siromašta ističu kako Berlusconi nije zaslužio da prisustvuje tom sastanku.

"Većina zemalja G8 učinkovito pomaže Africi, a jedini čovjek koji ne čini ništa je premijer Berlusconi. Pomoć koju Italija pruža je mnogo manja nego prije pet godina."