Nakon pronalaska Titanika
0

Istraživač okeana Robert Ballard pokušat će pronaći avion Amelie Earhart koja je nestala 1937.

L.K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Istraživač Robert Ballard koji je pronašao Titanik provjerit će svoje sposobnosti u novom izazovu - tražit će nestali avion Amelie Earhart. Njegova misija počinje u augustu ove godine, a o cijeloj priči bit će snimljen i dokumentarac, prenosi National Geographic.

Amelia Earhart nestala je prije nešto više od 80 godina, tačnije 2. jula 1937. godine. Nakon što su ona i njen pomoćnik Fred Noonan uzletjeli s Laea u avionu Lockheed Electra 10E krenuli su prema malom otoku Howland. Međutim, u želji da nađu otok oni su se izgubili te im se od tada gubi svaki trag.

U periodu od 80 godina mnogi su proučavali ovaj misteriozni nestanak pokušavajući zaključiti šta se dogodilo s Earhart i Noonanom. Istraživač Robert Ballard je odlučio krenuti u potragu za više informacija i za ostacima aviona nestale pilotkinje. Potragu će snimati National Geographic, a dvosatni dokumentarac svjetlo dana će ugledati 20. oktobra ove godine.

Potraga za pilotkinjom nikada nije prestala, njen suprug George Putman ju je tražio do posljednjeg dana svog života. Ipak, mnogi vjeruju da je pilotkinja imala problema s avionom te da su se ona i njen pomoćnik srušili u okean.