Komentari (13)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
mislim da bi profesor Djonlagic bio ponosan na ovog... da mu je predavao... ah mene, pa on ne predaje ni onima kojima bi trebao i za koje prima platu... :)
rukfash,kada insistiraš, bude li se reaktivna energija trošila na generisanje magnetne energije i stvaranje fluksa(koji zbog nenarušavanja parametara mašine mora ostati konstantan-U/f regulacija) u asinhronom MOTORU, onda (u slučaju da je vjetroelektrana povezana s krutom mrežom) će se uzimati i aktivna energija iz mreže (za asinhrone motore je obično 0.9
@pukodefekt vidis u njemackoj si serviser, u bosni bi bio INZINJER-- hahaha (ovo se smijem na racun svih direktora, od direktora granapa pa na dalje)
kao strucnjak koji je vec prije 10 godina radio slican posao, moram reci da to nije nista posebno. jos ako ima lift, pun pogodak, da se penje, a penjanje nije okomito nego / (s ove strane se nalazite kada se penjete) vidjeli bi smo, inace 100 m su male ili srednje vjetrenjace. Obicno se skupi par seljaka i kupi jednu takvu vjetrenjacu za svoje potrebe.
Laplace, kada insitiraš a očito da samo znaš teoriju, svaki sistem vjetroelektrane ima sistem za kompenzaciju energije kako aktivne u vidu automatskih otpornika tako i reaktivne preko kondenzatorskih baterija ili se ta reaktivna energija troši na generisanje magnetne energije i stvaranje fluksa u asinhronom motoru...Tako da se parametri mogu iskazati samo preko aktivne snage, jer se reaktivna kompenzira i nikada cos fi nije 1 u praxi...
Ne kaki!
\"... mogu generirati 37 megavata struje ...\" . Struja se mjeri u amperima (A), a (aktivna) snaga u vatima (W). No, kako su najčešće primjenjivani vjetrogeneratori zapravo asinhroni /indukcioni/ generatori, to se generiše i izvjesna količina reaktivne snage (u VAr->volt-amper reaktivni), što zajedno daje prividnu snagu (u VA->volt-amper). Specijalno, za cosFI=1 (faktor snage maksimalne vrijednosti) dobija se isključivo aktivna snaga.
Haha nije ovo nista, pogledajte ovaj video: http://www.youtube.com/watch?v=bASagOugYrU
al on je diplomirani inžinjer elektrotehnike
He, he. A ja sam gradjanin BiH (u Njemackoj) koji radi iste popravke. Nije to toliko strasno, jer je serviser u svakom momentu osiguran.
Nije ovo nista , ovo je maciji kasalj
bas je hrabar zavezan ko ...
Opasnije zanimanje je biti građanin Bosne i Hercegovine