Opasno zanimanje
0

Inžinjer popravljao vjetrenjaču na visini od 100 metara

Sarajevo-x.com
Diplomirani inžinjer elektrotehnike, Ross Kennedy, pokazao je istinsku hrabrost balansirajući na vrhu vjetrenjače na Drumderg Hillu u Škotskoj, dok je provjeravao njeno jedno krilo, piše "Daily Mail".

Na visini od stotinu metara, Kennedy je provjeravao senzore koji tačno mjere brzinu vjetra, ali i "munja karticu", posebni dio koji evidentira udare groma. Loše vrijeme ne predstavlja ozbiljan rizik za vjetrenjače, ali pri jakim olujama senzori smješteni u krilima automatski mogu usporiti ili zaustaviti lopatice vjetrenjače.

Kod takvih grešaka vjetrenjaču je moguće isključiti daljinskim putem iz sistema, no nerijetko se lopatice nastavljaju okretati, što inžinjerima uveliko otežava posao kod popravki.

Obično na otklanjanju grešaka rade dvojica inžinjera, koji se na vrh penju liftom u unutrašnjosti vjetrenjače, pri čemu se moraju pridržavati strogih sigurnosnih pravila. Inače, vjetroelektrana na Drumderg Hillu ima 16 vjetrenjača koje mogu generirati 37 megavata struje, što je dovoljno za godišnju potrošnju 25.540 domaćinstava u Škotskoj.

Vezani članci