Djevojka zvana Džingis kan
0

Igračica skvoša maskirala se u dječaka kako bi naučila da igra

Klix.ba
Najbolja pakistanska igračica skvoša oblačila se kao dječak kako bi mogla trenirati, sve dok zbog prijetnji talibana nije morala napustiti zemlju.

Kada je Maria Toorpakai Wazir imala samo četiri godine ošišala je kosu, obukla bratovu odjeću, a svoju spalila u dvorištu.

"Moj otac se počeo smijati i rekao je 'Imamo Džingis kana u porodici'", priča Maria, čiji je ostatak djetinjstva u pakistanskoj oblasti Waziristan bio obilježen tučama, zahvaljujući kojima je i stekla prijatelje.

"Ja sam ratnica, rođena sam kao ratnica i umrijet ću kao ratnica", kaže Maria.

To zvuči sasvim normalno kada dolazi od djevojke koja se oblačila kao dječak kako bi mogla igrati skvoš. Postala je najbolja igračica u Pakistanu, sve dok zbog talibanskih prijetnji nije morala napustiti zemlju.

Skvoš je veoma popularna razbibriga u Pakistanu, zemlji iz koje je poteklo i nekoliko najboljih igrača u historiji ovog sporta, uključujući i Jahangira Khana, prema mišljenju mnogih najvećeg igrača svih vremena. Pakistanski muškarci i žene jednako uživaju u ovom sportu, ali je Waziristan specifičan kao "konzervativni" dio zemlje. U Marijinom domu, ženama nije dozvoljeno da izađu iz kuće bez vela i pratnje muškog rođaka. Pogotovo im nije dozvoljeno da se u javnosti pojave u šorcu kakav Maria svakodnevno nosi na treninzima.

Uprkos svemu, kada je Maria napunila 12 godina, njen otac je odlučio da je najbolji način da umjesto u tučama negativnu energiju izbaci baveći se sportom. Počela je trenirati dizanje tegova, a njen otac je treneru rekao da je to njegov sin, Džingis kan. Kasnije, kada je počela pokazivati interes za skvoš, upisao je na akademiju u Peshwaru. Prošlo je nekoliko mjeseci dok nisu shvatili da se radi o djevojčici.

Ekstremno maltretiranje kroz koje je prolazila samo je natjeralo da više trenira. Na kraju je pobijedila na nekoliko šampionata, primila nagradu od pakistanskog predsjednika i otišla u profesionalce.

Nažalost, slavom je skrenula i pažnju talibana. Pakistanska skvoš federacija joj je dala obezbjeđenje, ali je morala da prestane trenirati u javnim dvoranama kako ne bi ugrozila druge ljude oko sebe. Tri i po godine je trenirala u svojoj sobi, a u slobodnom vremenu je slala hiljade pisama skvoš klubovima i akademijama te koledžima u Evropi i Americi. Pokušavala je da pronađe nekoga ko bi joj dozvolio da dođe i trenira.

Na kraju je došla do Kanađanina Jonathana Powera, prvog igrača iz Sjeverne Amerike koji se našao na vrhu svjetske top liste, a koji je proveo dosta vremena igrajući u Pakistanu i sa pakistanskim igračima. Prihvatio je Mariju za učenicu te ona sada živi i trenira u Torontu.