Zanimljivosti
8

Dvoglave ajkule sve češći fenomen: Uzrok pretjeran lov i ograničen broj partnera

Klix.ba
Dvoglave životinje rijedak su fenomen koji se najčešće može vidjeti u naučnofantastičnim i horor filmovima. Međutim, ovaj fenomen u posljednje vrijeme čest je u svjetskim morima i okeanima, tačnije u svijetu ajkula.

Ajkule mogu nositi i do 50 mladih istovremeno, a naučnici se širom svijeta sve češće susreću sa fenomenom sijamskih blizanaca kod ajkula. Ovakve situacije djeluju zbunjujuće na naučnike i istražitelje životinjskog svijeta, a već su ponuđeni neki od mogućih uzroka ove pojave.

Ajkula je u svijetu, kao rezultat izlovljavanja, sve manje, tako da ajkule imaju smanjenu mogućnost biranja genetski podobnih partnera za parenje.

Upravo zbog smanjenog broja jedinki u svijetu, ajkule sve češće stupaju u incestuozne odnose, što bi moglo rezultirati brojnim mutacijama ploda, kao što je dvoglavost.

Neki od drugih čimbenika koji dovode do sličnih mutacija povezani su sa zagađenošću okeana, virusnim infekcijama i metaboličkim poremećajima.

Prije nekoliko godina, u Atlantskom okeanu je ulovljena i ajkula sa jednim okom na sredini glave, piše Nature World News.