Engleska
0

Dječak se s raspusta vratio kao djevojčica

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dvanaestogodišnji dječak s juga Engleske mogao bi postati najmlađa osoba na svijetu koja je promijenila spol. Na ljetni raspust otišao je kao dječak, a vratio se kao djevojčica, piše The Sun. Nastavnici su sazvali hitni sastanak kako bi se dogovorili na koji način narediti ostaloj djeci da ovog učenika tretiraju kao žensko.

Roditelji učenika promijenili su mu ime, a na nastavu je stigao u haljini i sa dugom kosom svezanom u kikice. U pripremi je, kako saznaje tabloid, i operacija promjene spola.

Roditelji ostalih školaraca ispričali su kako je predstavljanje njihovog kolege iz razreda kao djevojčice izazvalo šok i suze djece, a njima je rečeno kako sa njima moraju početi razgovarati o problemima spolova. Gnjevni su jer je škola zauzela ovakav stav, te dopustila da dječak bude izazivan i proganjan, a njih s tim problemom ranije nisu upoznali.

Jedna od majki smatra da se škola ponijela strašno "bacivši tu bombu u učionicu i ostavljajući roditeljima brojna neodgovorena pitanja svoje djece".

Majka 12-godišnjaka koji se priprema na hormonske terapije izjavila je za The Sun: "Posvećeni smo tome da obezbijedimo ono što je najbolje za svoje dijete. Radimo s drugim agencijama kako bismo osigurali zaštitu dobrobiti svog djeteta."

Dječak je počeo odlaziti u WC za djevojčice te mu je dozvoljeno da promijeni svlačionicu. Fizioterapeut James Caspian ipak tvrdi da mu u Velikoj Britaniji neće biti dozvoljen hormonski tretman dok ne uđe u pubertet.

Podsjetimo, Njemica Kim Petras, rođena kao Tim, najmlađa je transseksualka na svijetu. Prošle godine promijenila je spol sa 16 godina.